Frits & Peter

HET voetbaljongensboekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven in Gennep, waar twee als warm bedoelde maaltijden maandagavond wachten op de gang naar de magnetron....

Bart Jungmann

Als de familiebetrekkingen in de literatuur nauw zijn, dan zijn ze in voetbaljongensboeken helemaal hecht: Rob & Rudy Wilstra, Tom & Thijs Reedijk. Maar in werkelijkheid kan het altijd nog bonter: Frits & Peter. Blonde krullen, grote mond. Onschuldige ogen, behoedzame blik.

Frits & Peter zijn een eeneiige tweeling, drie minuten na elkaar geboren. Toen er bij Peter op het veld van Top Oss een tand uit zijn mond werd geslagen, wrikte Frits dertig kilometer verderop eigenhandig een tand uit zijn mond. Dezelfde tijd, dezelfde tand. Zo werkt dat bij tweelingen.

Vanaf het prille begin zijn Frits & Peter onafscheidelijk geweest. Op het voetbalveld was dat een dodelijke combinatie. Met Frits op het middenveld en Peter in de spits kwam er geen tegen- of medespeler meer aan te pas. Altijd kampioen.

Frits & Peter waren nog maar negen jaar oud toen PSV bij de familie Van Putten op de stoep stond. Ze hebben slechts vier jaar in Eindhoven gespeeld. Het klikte niet tussen de Van Puttens en PSV.

Zowel VVV als NEC wilde de tweeling graag overnemen. Moeder Irene besliste dat het Venlo moest worden. 'En zij is de baas', zegt Frits sr. Venlo ligt net iets verder van Gennep dan Nijmegen. Dat gaf de doorslag.

Frits & Peter konden maar beter wat langer in de bus zitten. Hadden ze minder tijd om kattenkwaad uit te halen. Daar waren Frits & Peter ook heel goed in. Toen de familie Van Puttten naar de Oliestraat zou verhuizen, verzamelden buurtbewoners handtekeningen om dat te beletten.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen tussen de buurt en Frits & Peter. 'Oud en wijs geworden', zegt Peter en hij lacht een veelbetekenende lach. Hij zit maandagavond om tien uur als eerste aan de opgewarmde worteltjes en gehaktbal.

Frits & Peter spelen voor het eerst in hun negentienjarige leven niet bij dezelfde club. Frits moest maandag met het tweede van VVV naar Sittard om er gelijk te spelen tegen Fortuna. Peter verloor met het tweede van NEC in Nijmegen van Willem II.

VVV heeft Peter er eind vorig seizoen uit gegooid. Peter wijt dat aan problemen met de jeugdtrainer. Volgens VVV vormde de tweeling een onmogelijk duo. Er moest gekozen worden en Frits kreeg de voorkeur.

Peter kon meteen terecht bij NEC en stelt nu vast dat het goed is geweest een tijdje op eigen benen te staan. NEC is zo enthousiast over hem dat hij nu al als linker middenvelder bij de selectie voor de hoofdmacht is gehaald.

Volgend seizoen wordt de tweeling toch weer verenigd. Frits heeft, als rechter middenvelder, ook een contract bij NEC getekend. 'En dan zwaaien we met ons handje naar VVV', zegt Peter. 'Laten we dat maar niet doen' zegt Irene.

Michel, Djimmie en Jeremy, haar drie andere zonen, blijven bij VVV voetballen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden