Frits, Henk, Jan

Als je een tv-programma zo'n jaar of twee op de voet volgt, krijg je er een relatie mee die zich nog het best laat omschrijven als een huwelijk....

Dat nu heb ik met Barend & Van Dorp. Ik heb vast wel eens, bij alle keren dat ik aan de late night-talkshow refereerde, geschreven dat het me iets te voorspelbaar was. Of te moralistisch. Al zal ik zeker ook hebben opgemerkt hebben dat Barend en Van Dorp het tenminste ergens over willen hebben. En dat is tegenwoordig, op de Nederlandse tv, al heel wat.

Maar dat is het niet alleen. Barend & Van Dorp is dit seizoen ongekend op dreef. Het is mijn favoriete programma. Dag in, dag uit hoogst actuele onderwerpen, pittige gesprekken, vinnige en hilarische confrontaties. Altijd de gasten waar je op hoopt. Over onderwerpen die zeer uiteenlopend zijn, maar aan de stamtafel altijd veel met elkaar te maken krijgen. En met de drie leading gentlemen in een prachtige rolverdeling. Frits Barend immer vol vuur, Henk van Dorp als bewaker van de gesprekslijn (en de laatste tijd ook nog eens heel geestig) en Jan Mulder als briljante stoorzender die op de juiste momenten ingrijpt.

Ik kan u niet melden hoe het gesprek met Jan Wolkers gisteren was - toen was dit stukje al naar de krant. Stel dat het tegenviel: maakt niet uit, één misser mag, tussen al die levendige dagelijkse uitzendingen van de afgelopen weken. Neem dat surrealistische telefonische onderhoud met miljonair Stefan, aan tafel becommentarieerd door André van Duin. Of de hoog oplopende discussie met Jan Marijnissen over het functioneren van de parlementaire democratie. Of de uitval van Molukker Paul Patty die van de officiële Molukse woordvoerders zei dat ze'watjes' en 'mietjes' zijn. Of de evaluatie van het gesprek met Nina Brink in Buitenhof.

Wat ook zo sterk is aan Barend, Van Dorp en Mulder: ze corrigeren en attaqueren elkaar. Niet voor de vorm, maar omdat ze het werkelijk menen. Dinsdag liet Frits Barend een RTL Nieuws-reportage van Frits Wester zien. Die bracht veel eerder dan de Volkskrant, snoof hij, het nieuws over hoe olieconcerns de benzineprijzen kunstmatig hoog houden. 'Die gewéldige krant van jou', smaalde hij tegen Mulder. En die zuchtte eens diep. En barstte los. 'Het is armzalig om jezelf zo op de borst te kloppen!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden