Frits Bolkestein: 'Cultureel masochisme is nog nooit afdoende verklaard'

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 7 juni.

Frits Bolkestein tijdens het een VVD-congres in 2015. Beeld anp
Frits Bolkestein tijdens het een VVD-congres in 2015.Beeld anp

Brief van de dag: cultureel masochisme

Amanda Kluveld snijdt een belangrijk thema aan in het interview met haar. 'Moslims krijgen hier meer begrip dan orthodoxe christenen.' Er zijn veel voorbeelden van een veronachtzaming van het christendom of de christelijke cultuur, zeker waar de verhouding tot de islam in het geding is. Ik beperk mij tot twee.

Na de moord op Theo van Gogh schilderde een Rotterdamse kunstenaar de woorden 'Gij zult niet doden' op een muur van zijn huis, dat zich in de buurt van een moskee bevond. Dit werd als opruiend beschouwd en hem werd gesommeerd de tekst te verwijderen. Toen hij tegenstribbelde, werd hij een paar uur opgesloten. Het moet een van de weinige keren in de westerse geschiedenis zijn geweest dat iemand gevangen is gezet vanwege het citeren van een van de tien geboden.

Tweede voorbeeld: De Europese Commissie heeft drie miljoen agenda's laten drukken met feestdagen volgens de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme, maar vergat daarbij de christelijke. Dit is het thema van het cultureel masochisme, dat vaak genoeg is beschreven, maar nog nooit afdoende is verklaard.

Aanvullingen en verbeteringen: In bovenstaande brief schrijft Frits Bolkestein dat de Rotterdamse kunstenaar Chris Ripken, die na de moord op Theo van Gogh de woorden 'Gij zult niet doden' op een muur van zijn huis had geschilderd, daarvoor werd aangehouden door de politie. Het was echter Wim Nottroth, journalist van Cineac TV, die in hechtenis werd genomen. Cineac TV had een filmpje van het kunstwerk gemaakt en Nottroth weigerde het politiebevel op te volgen om voor de schildering weg te gaan zodat die kon worden weggespoten.

Frits Bolkestein, Amsterdam

Joshua Livestro

Joshua Livestro verwijt mij dat ik het begrip 'cultuurmarxisme' gebruik om actuele problemen te analyseren. Vervolgens associeert hij mij met de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Als volksvertegenwoordiger verzet ik mij tegen die vergelijking met een terrorist.

De term 'cultureel marxisme' was reeds een academisch debat vóórdat Breivik zijn manifest openbaarde. Derk Jan Eppink - nota bene uw eigen columnist - haalde het concept cultuurmarxisme bijvoorbeeld al in 2001 aan in The Wall Street Journal. In 2007 publiceerde de marxistische cultuurcriticus Fredric Jameson het boek Conversations on Cultural Marxism.

De filosofen Frans van Peperstraten en Bernard Delfgaauw wezen erop dat de Frankfurter Schule het marxistische gelijkheidsideaal toepast op cultuur in plaats van op economie. Dat werd een voedingsbodem voor politieke correctheid, nu overal verspreid, en het politiseren van het 'slachtofferdenken'.

Livestro mag op zijn route van Sarah Palin naar George Soros afrekenen met zijn eigen verleden. Maar niet ten koste van anderen.

Sid Lukkassen, Duiven

We moeten samen opstaan

'Feministen zijn allemaal slonsjes, die een verklaring zoeken voor hun eigen armzaligheid.' (Ten eerste, 6 juni.) Ik voelde me overrompeld toen ik dit las en ook overmeesterd, vanwege een gebrek aan een mogelijkheid tot directe repliek. En het voelde niet 'enig', constateerde ik.

'Onwelriekende gleuvenbrigade', het is genoeg geweest. Willen we onze dochters en kleindochters een maatschappelijke positie blijven gunnen en geen hotbabes-met-string-generatie creëren die tijdens het koken genomen mag worden wanneer het kloppend mannelijk geslacht daar na werktijd behoefte aan heeft, dan moeten we nu gezamenlijk opstaan. Want het is nu echt genoeg geweest.

Ageeth Vanderveen, Groningen

Verander jezelf

President Trump heeft de Verenigde Staten teruggetrokken uit het Parijse klimaatakkoord. Dit wekt onze woede op. Maar tegelijkertijd weigeren we zelf wat minder auto te rijden, blijven we vliegvakanties boeken, douchen we ons nog steeds minstens één keer per dag en gaan we op nog veel meer andere manieren door met een bijdrage te leveren aan de almaar stijgende CO2-uitstoot. Hebben we met onze verontwaardiging daarom niet een beetje boter op ons hoofd?

Een oude wijsheid is dat wij anderen niet kunnen veranderen, maar alleen onszelf.

Laat ieder van ons zich daarom, met een variant op een bekende spreuk, liever dagelijks aldus toespreken: behoud de wereld, begin bij jezelf.

Huub Buijssen, Tilburg

Slecht weer

Stadsmensen noemen regen 'slecht weer'. Dat er bij hen thuis water uit de kraan komt, is een gevolg van slecht weer. Maar zo ver denken zulke mensen niet. Het NOS Journaal van 20.00 uur speelt daar altijd handig op in. Wanneer er ergens in het land regen wordt verwacht, wordt dat terloops en bijna met een excuus gezegd. Algauw biedt de samenvatting troost: morgen dróóg! Het komt er als een jubel uit. Is het een taak van de NOS consumenten te behagen?

Carel Scharten, Rotterdam

Vergrijzing

Regelmatig, zoals ook weer in het interview met Walter Scheidel (Opinie, 3 juni), duikt de redenering op dat immigratie nodig is om de gevolgen van de vergrijzing in Nederland op te vangen. Nu is al in 1996 (!) voorgerekend dat er een migratiesaldo van een half miljoen mensen per jaar nodig zou zijn om het percentage 65-plussers in 2040 op 13,5 procent te houden. Dat is iets boven het niveau van 1996 (13 procent). De bevolking zou dan uitgroeien tot ruim 43 miljoen personen. Zelfs om maar een deel ervan naar evenredigheid op te lossen, zou zoiets al alle voorstelling te boven gaan.

Willem van Haarlem, Amsterdam

Hulde

Hulde, Stephan Huijboom uit Amsterdam voor uw reactie (Opinie, 3 juni) op de ingezonden brief van Job van de Voort uit Arnhem (O&D, 2 juni) die reageerde op het (al even briljante) artikel van Peter de Waard over bullshitjobs. Werkelijk zeer zelden werd de vinger zó op de zere plek gelegd door een briefinzender. Ik juich uw beeldende observatie toe en neem mijn hoed af.

Thomas Kamphuis, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden