Frisse-ademkoekjes

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: honden stinken. De vacht zelf, en ook nog eens uit hun bek....

Fresh Buster heten de krokante volkoren koekjes die het bedrijf sinds kort voor een frisse adem op de markt brengt. Er wordt nogal wat reclame voor gemaakt. Slechte adem heeft een negatieve invloed op de eigenaar-huisdierrelatie, vinden ze bij het researchcentrum van het diervoederbedrijf Waltham in Waltham-on-the-Wolds in Leicestershire, Engeland. Daar worden enkele honderden honden vertroeteld onder meer in het kader van voeronderzoek. Waltham, onderdeel van het Mars-concern, is producent van onder andere Pedigree.

De dierenartsen van Waltham hebben de afgelopen jaren bekeken welke chemische stoffen er zoal in vieze hondenadem zitten. Via een slang in de bek lieten ze die riekende adem door een meetinstrument stromen waarmee de concentratie aan zwavelverbindingen is te meten.

Gelijktijdig moest een vijfkoppig panel een cijfer geven voor de mate van stank. Uit zijn waarnemingen blijkt dat er een lineair verband is tussen de hoeveelheid gemeten vluchtige zwavelverbindingen in de hondenadem en de, subjectieve, score van het reukpanel.

De stankveroorzakers zijn vluchtige, zwavelhoudende verbindingen zoals zwavelwaterstof, methylmercaptaan en dimethylsulfide. Bacteriën in de bek, die zich verzamelen op en tussen de tanden, op het tandvlees en op de achterkant van de tong, zetten voedselresten om in die stinkende verbindingen.

Ook tandbederf levert een substantiële bijdrage. In een mensenmond gebeurt hetzelfde.

Die bacterieplaque in de mond, op de tanden bijvoorbeeld, is op een aantal manieren te verminderen. Poetsen werkt goed, blijkt uit onderzoek, maar het is wel een onhandige onderneming. Het is bijvoorbeeld moeilijk de hond aan te leren een tijdje zijn bek open te houden zodat er gepoetst kan worden.

Het voeren van harde brokken is een andere manier. Al kauwend wordt de plaques van de tanden en kiezen geschraapt. Zo werken ook de Fresh Buster-koekjes blijkt uit onderzoek, zeggen ze bij het Waltham-laboratorium. Die koekjes hebben nog wat extra's. Er zijn extracten van eucalyptus en peterselie aan toegevoegd.

Eucalyptus doodt een aantal bacteriesoorten in de bek, waardoor er minder zwavelverbinding-en gevormd zullen worden, is de verklaring. Het lijkt daarmee op enkele mondspoelmiddelen voor de mens - Listerine bijvoorbeeld - waaraan eveneens eucalyptus is toegevoegd. Bovendien ruikt eucalyptus lekker, minstens enkele minuten achtereen, zegt de verantwoordelijke Waltham-onderzoekster van de afdeling orale hygiëne.

Peterselie heeft eenzelfde effect. Chlorofyl - een verzamelnaam voor bladgroenpigmenten die een rol spelen bij de fotosynthese - zou de werkzame stof zijn. De oude Romeinen zouden peterselie al hebben gebruikt om slechte adem te neutraliseren. In de Verenigde Staten zijn er capsules in de handel met een extract van peterselie, bedoeld voor mensen, en andere capsules voor honden en poezen.

Ze werken, zij het maar tijdelijk. Uit onderzoek in het Waltham-laboratorium blijkt dat na het eten van zo'n Pedigree-koekje met eucalyptus en peterselie de concentratie vluchtige zwavelverbindingen in hondenadem minstens een half uur flink lager is geworden. Blijft de hond stinken dan wordt het tijd voor de dierenarts, is het Waltham-advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden