Friso overleden: wat gaat de komende dagen gebeuren?

Maandag overleed prins Johan Friso op 44-jarige leeftijd. Wat weten we over de komende uitvaart van de prins?

Chapelle Ardente van prins Bernhard op Paleis Noordeinde in 2004. Daar staat een dodenwacht opgesteld Beeld ANP

Familie en vrienden van Friso krijgen nu zo snel mogelijk de gelegenheid om afscheid te nemen in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn teruggekeerd uit Griekenland, waar ze op vakantie waren. Premier Rutte komt dinsdag terug uit het buitenland, bevestigt zijn woordvoerder.

Friso zal naar alle waarschijnlijkheid een aantal dagen opgebaard liggen in een speciaal gemaakte 'Chapelle Ardente' (rouwkamer) in Huis ten Bosch of in de rouwkapel op Paleis Noordeinde. Bij de baar staat dan een dodenwacht van vier militairen opgesteld. Het is ook de plek waar het volk afscheid kan nemen en de prins een laatste eer kan bewijzen.

Speciale voorzieningen
In de Wet op de Lijkbezorging zijn speciale voorzieningen getroffen voor de begrafenissen van leden van het Koninklijk Huis, staat te lezen op de site van het koninklijk huis. Friso was sinds zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit in 2004 geen lid meer van het Koninklijk Huis (maar uiteraard nog wel van de koninklijke familie). Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kan volgens artikel 87 lid. 2 'ten aanzien van andere bloed- en aanverwanten van de Koning ontheffing verlenen van bepalingen van de Wet op de Lijkbezorging'.

Het stoffelijk overschot van Friso kan gebalsemd worden. Koningin Wilhelmina en prins Bernhard zijn niet gebalsemd, prinses Juliana en prins Claus daarentegen kozen voor een simpele vorm van balseming.

Koning Willem-Alexander, Mabel Wisse Smit en Maxima (vlnr) Beeld ANP

Bijgezet
Het is nog niet duidelijk of Friso zal worden bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten. De familie heeft er al wel over nagedacht.

Delft is traditiegetrouw de plek waar leden van het koningshuis en voor 1813 ook de Oranje-stadhouders en hun familie werden bijgezet. Een aantal leden van de familie heeft aangegeven elders te willen worden begraven, zoals prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die op het Loo in Apeldoorn al een laatste rustplaats hebben aangewezen.

De koninklijke grafkelder in Delft wordt momenteel evenals de Nieuwe Kerk gerestaureerd. De grafkelder wordt onder meer uitgebreid.

(Update: Prins Friso wordt vrijdag in besloten kring begraven in Lage Vuursche, in de gemeente Baarn. De dienst in de Stulpkerk zal worden geleid door dominee Carel ter Linden)

Rouwstoet
Mocht het Delft worden, dan vertrekt op de dag van de bijzetting een rouwstoet vanuit Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft. Daar zal dan ook de uitvaartdienst plaatsvinden. De koninklijke familie heeft vanwege de restauratie van de Nieuwe Kerk ook de mogelijkheid om een herdenkingsdienst in de Oude Kerk te houden.

'De rouwstoet bestond bij de laatste bijzettingen uit twee delen. In de stoet werd de Gala Lijkkoets gevolgd door een bloemenbrik en een rijtuig met een aantal zeer naaste familieleden, zoons of kleinzoons van de overledene. Bij het Instituut Defensie Leergangen aan de Brasserkade voegde de rest van de naaste familie zich in de stoet voor de tocht naar de Nieuwe Kerk in Delft', beschrijft de officiële website van het koninklijk huis.

Nationale rouw
Overigens kent Nederland geen nationale rouw. Wel zou minister-president Rutte een 'speciale vlaginstructie' kunnen uitvaardigen over hoe en wanneer halfstok gevlagd moet worden van overheidsgebouwen. Het Hof neemt wel rouw aan, meestal vanaf het moment van overlijden tot en met de dag van de bijzetting.

Trap naar de grafkelder in de Nieuwe Kerk Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.