Friesland

Friese identiteit

Behalve dat de Friezen een eigen taal spreken en schrijven, ontlenen ze hun identiteit ook aan een gemeenschappelijk verleden. Zo verbonden Friezen uit de late Middeleeuwen hun identiteit aan de Friese vrijheid en het ontbreken van een centraal gezag. In de 17de eeuw was juist het Friese stadhouderschap een belangrijk herkenningspunt en de Friese nationalistische beweging vestigde in de 20ste eeuw de aandacht op de regionale eigenheid en het unieke Friese verleden. Op 26 oktober zullen in Congres- en studiecentrum It Aljemint in Leeuwarden specialisten op het gebied van de Friese geschiedenis hun licht laten schijnen over vormgevers van de Friese identiteit in de Middeleeuwen en Vroeg Moderne Tijd.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/friesland


Amelandse tradities

Op 18 en 20 oktober zijn er bijzondere rondleidingen op Ameland. Echte Amelanders vertellen over hun cultuur, historie, gebruiken en tradities. De rondleidingen zijn een initiatief van de Amelander Musea.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/ameland


Dag in Leeuwarden

Leeuwarden presenteert op 22 oktober activiteiten voor jong en oud: open monumenten, rondleidingen, muziek, stadswandelingen, een boekenmarkt, film en kinderactiviteiten. Het Historisch Centrum Leeuwarden opent de tentoonstelling De huiskamer van Friesland over het Wilhelminaplein in Leeuwarden en presenteert van 1 tot en met 31 oktober de fototentoonstelling De achterban. Supporters van SC Cambuur. Deze fotoserie van Gitte Brugman geeft een mooi beeld van de band tussen voetbalsupporters van dezelfde club.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/leeuwarden


Bonifatius

Dokkum en Bonifatius zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Museum het Admiraliteitshuis organiseert daarom iedere woensdag in oktober rondleidingen in het Bonifatiusmuseum. Een ervaren rondleider schetst een uniek beeld van het leven van Bonifatius en zijn betekenis voor Dokkum. Maak een reis in de tijd en ontdek waar deze missionaris vandaan kwam, hoe de vroeg-middeleeuwse, Friese maatschappij eruitzag en wat er gebeurde na de moord op Bonifatius. En welke gevolgen had dat voor de kleine nederzetting Dokkum?


Verder organiseert Museum het Admiraliteitshuis tijdens de Maand van de Geschiedenis rondvaarten over de grachten van Dokkum. Een gids vertelt onderweg over de maritieme geschiedenis van de stad.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/bonifatius


200 jaar familienamen

Waar komt uw achternaam vandaan? Tijdens de 13e Friese Genealogische Contactdag op 1 oktober in Leeuwarden kunt u op zoek naar de herkomst van uw familienaam. Of naar Friese DNA-sporen, een familiewapen, geëmigreerde familie of katholieke roots. Tientallen organisaties en particulieren stellen de bezoeker in de gelegenheid een kijkje te nemen in het leven van zijn voorouders. Daarnaast zijn er lezingen en activiteiten voor kinderen. De contactdag vindt plaats in TRESOAR, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum.


maandvandegeschiedenis.innl.nl/burgerlijkestand


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden