Friesland behoort tot belangrijkste illegale jachtvelden voor roofvogels

In Nederland worden jaarlijks zo'n 1.200 roofvogels illegaal afgeschoten. De buizerd, havik, bruine kiekendief en rode wouw zijn hun leven het minst zeker in Friesland, dat geldt als een van de zes belangrijkste onrechtmatige vogeljachtvelden van Europa. Het vermoeden is dat jagers ze actief afschieten, maar ook boeren die nesten van weidevogels beschermen.

Havik met prooi. Beeld Thinkstock

Dit zegt de Vogelbescherming, die meewerkte aan een inventarisatie van Bird Life International. Het is voor het eerst dat de organisatie op zo'n grote schaal - heel Europa en de Kaukasus - de illegale vogeljacht in kaart heeft gebracht. In 2015 beperkten ze zich tot de landen aan de Middellandse Zee.

Het rapport maakt naast Friesland, waar in een klein gebied relatief veel roofvogels dood gaan, ook melding van Zeeland en Noord-Brabant. 'We moeten helaas vaststellen dat boeren die weidevogels beschermen op hun land hier ook aan meewerken', zegt woordvoerder Lars Soerink van de Vogelbescherming, dat zelf betrokken is bij de bescherming van weidevogels in Nederland. Soerink wil wel benadrukken dat het om uitwassen gaat. 'Een kleine groep probeert te voorkomen dat nesten worden geroofd, waardoor ze subsidie zouden mislopen.'

Vogels worden soms vergiftigd gevonden, zoals vorig jaar een zeearend in Zeeland, en incidenteel worden volgens Soerink levende dieren op Marktplaats aangeboden. De Vogelbescherming vermoedt dat jagers de vogels afschieten omdat ze concurreren om dezelfde prooien - zoals konijnen, hazen en fazanten. Geregeld worden ook vernielde of kapotgeschoten nesten gevonden.

Op basis van onder meer gesprekken met mensen in het veld, wijst de Vogelbescherming schuldigen aan. 'Jagers ontkennen alle betrokkenheid, maar zonder geweer kun je niet door een nest schieten', zegt Soerink.

Buizerd. Beeld anp

'Heel gemakkelijk om naar ons te wijzen'

Ongegronde beschuldigingen, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. 'Heel gemakkelijk om ons weer aan te wijzen, maar ook niet-jagers kunnen gewoon aan een luchtbuks komen. Kom maar met bewijs.' Of ze zich kan voorstellen dat het gebeurt? 'Hier geef ik geen commentaar op.'

Volgens de Vogelbescherming kan de illegale jacht doorgaan door gebrek aan toezicht sinds het verdwijnen van de veldpolitie. 'De opsporingsambtenaren van de natuurgebieden doen hun best om de illegale jacht tegen te gaan, maar de meeste vogels leven erbuiten.'

Roofvogels zijn beschermd in Nederland, maar met het jaarlijks verdwijnen van gemiddeld 1.200 vogels (3.100 in het slechtste jaar) zullen geen soorten uitsterven. 'Het is vooral een morele kwestie', zegt Soerink, die de totale Nederlandse populatie schat op tienduizend roofvogels. Ook putters en vinken worden vaak illegaal gedood of gevangen in Nederland.

In heel Europa en omstreken worden miljoenen vogels illegaal afgeschoten of gevangen, schrijft Bird Life. Ze vrezen dat hun schattingen ruimschoots aan de lage kant zijn. In Azerbeidzjan verdwijnen jaarlijks honderdduizenden watervogels, in Italië zijn zangvogels vaak slachtoffer. Zwitserland scoort juist goed in het beschermen van vogels.

Bruine kiekendief. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden