Friese King Arthur mal en stuurs

Kostuumdrama met massascs, zo wordt hun nieuwe voorstelling aangeprezen. Een bloedstollende queeste naar hoofse liefde, zo ook wel. Suver Nuver, dwars trio van Friese origine, speelt namelijk: King Arthur Integraal....

Karin Veraart

Nee dus.

Niet bij Suver Nuver. 'Ik ben er weer', zegt Lancelot. 'Geen graal gevonden.' Koning Arthur reageert eenlettergrepig. En het decor is al evenzeer van alle opsmuk ontdaan: donkerrode lamellen rondom, waar doorheen ridders zich een opkomst banen - dat is het. Maar de kostuums, die mogen er zijn: geweldige harnassen, grote, zware fantasiegevallen waarin de ridders zich met behoud van trots trachten voort te bewegen, een opgave van formaat.

Ton Kas (van Kas & De Wolf) tekende voor concept (en regie) en pelde de legende af tot op de kern. Vervolgens kijken de acteurs alsof elk woord er eigenlijk nog te veel is ook; neem daarbij hun Noord-Nederlands accent en het plaatje is compleet. Een stel malle stuurse ridders, om wie je met regelmaat in de lach schiet.

Guinevere, echtgenote van Arthur, geliefde van Lancelot, is een kittig wijfie dat vastbesloten is zich haar minnaar niet meer te laten ontglippen, eenmaal terug van zijn zoektocht naar de graal. Ook zij (Dette Glashouwer) zegt niet veel, maar haar wulpse gedraai laat weinig ruimte voor twijfel. Lancelot (Peer van den Berg) op zijn beurt, voelt zich verscheurd tussen loyaliteit jegens de koning en liefde voor de koningin; en Arthur (Henk Zwart) zelf is uiteraard geschokt als hij, als laatste aan het hof, het bedrog van zijn vrouw ontdekt. De gelaten houding van Lancelot, het getormenteerde loopje van Arthur - het klopt allemaal.

Voor de gelegenheid is de kern van Suver Nuver uitgebreid met twee ridders: gastspelers Toon Kuijpers en Art-Jan de Vries. De laatste is de minst snuggere van het setje en in die hoedanigheid ook het grappigst. Onhandig klossend in zijn zware pak is hij herhaaldelijk de weg kwijt tussen de lamellen en zijn tekst bestaat niet zelden uit slechts een welgemeend: 'dus'.

Al komt een eenvoudig en lichtverbaasd 'Oh' ook nogal eens voor. En dat is ook het laatste woord van Lancelot en Arthur wanneer zij, bijeen voor een beslissend duel in verband met de schone Guinevere, vernemen dat zij al op de brandstapel is gestorven. De hele Arthur Integraal is dan al met al in een uurtje gepiept, en dat is ook precies goed. Dus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden