Friese eierzoeker mag tot eind maart rapen

Friese eierzoekers mogen waarschijnlijk toch gewoon het land in op 1 maart. Wel mogen ze maar maximaal 15 kievitseieren meenemen en eindigt het raapseizoen op 31 maart, in plaats van 8 april, zoals voorheen gebruikelijk was....

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

De Raad van State bepaalde eind vorig jaar dat de ontheffing die de provincie in 2002 gaf aan de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW) niet deugde. Gebeurde er niets, dan bleef het verbod van kracht.

Wel kon de provincie met een nieuwe ontheffing komen. Dat heeft ze inmiddels gedaan en de externe bezwarencommissie van de provincie reageert daarop positief.

Het advies van de bezwarencommissie is het eerste juridisch oordeel over de nieuwe ontheffing. De Faunabescherming, de grootste tegenstander, heeft al aangekondigd opnieuw naar de rechter en naar de Raad van State te zullen stappen.

De uitspraak van de raad eind 2005 gaf de provincie in grote lijnen gelijk. Zo bleek het zogeheten ljipaaisykjen niet in strijd met de Vogel- en Habitatrichtlijn. Wel stelde de raad dat het eizoeken onder voorwaarden moest gebeuren.

Niet iedereen zou zo maar het veld in moeten, de provincie moet de effecten voor de kievitenstand onderzoeken en speciale natuurbeschermingszones ‘passend beoordelen’. In deze gebieden wordt het eierzoeken vooralsnog verboden.

Het eierzoeken is in de rest van de Europese Unie verboden. In Friesland was het zoeken van de gespikkelde eieren nog wel toegestaan, op cultuurhistorische gronden. Het zoeken heeft een grote emotionele waarde. Toen de rechtbank het verbod uitsprak, hingen fanatieke zoekers de vlag halfstok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden