Friese burgemeester wil eerste kievitsei niet

Ruim voor het begin van het weidevogelseizoen is in Friesland de strijd om het eerste kievitsei al losgebarsten. Dat wil zeggen: de politieke strijd. In zijn nieuwjaarstoespraak kondigde burgemeester Gerard van Klaveren (VVD) aan de vinder van het eerste kievitsei in zijn gemeente Weststellingwerf dit jaar niet te belonen. Daarvoor is het volgens hem te slecht gesteld met de weidevogelstand.

Een kievitsei. Beeld anp

Van Klaveren wees gisteravond in Wolvega op cijfers van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Sinds 1996 is het aantal kieviten jaarlijks met 3,5 procent afgenomen, ondanks inspanningen van de provincie. De teruggang is te wijten aan verdwenen broedgebieden en intensivering van de landbouw. Nesten lopen gevaar door maaien, bemesten, ploegen en zaaien. 'De cijfers spreken voor zich, zijn veelzeggend en kunnen niet worden genegeerd. Ik wil mijn ogen hier niet voor sluiten en besluit dan ook vanaf dit voorjaar geen eerste kievitsei meer in ontvangst te willen nemen', sprak de burgemeester.

De in Terneuzen (Zeeland) geboren Van Klaveren is de eerste bestuurder in de provincie die zich openlijk uitspreekt tegen het kievitseieren zoeken. Het ljipaaisykjen is Fries cultureel erfgoed. Alleen in Friesland mogen geregistreerde eierzoekers in de maand maart bij wettelijke uitzondering maximaal 5.693 kievitseieren rapen, 15 per persoon.

De jacht op het eerste exemplaar is een ware prestigestrijd. De gelukkige vinder krijgt van de commissaris van de Koning de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit. Plus een oorkonde, een klein geldbedrag en uiteraard eeuwige roem. Ten minste, als het ei het zogeheten 'lotteren' doorstaat. Om te testen of het ei vers is, wordt het in een schaal met water gelegd. Een kakelvers ei drijft niet.

Naast het lauweren van de eerste vinder in de provincie is het gebruikelijk dat ook de eerste vinder per gemeente wordt geëerd. Maar dat vindt Van Klaveren 'flauwekul', zegt hij in de Leeuwarder Courant. 'Er is maar één eerste kievitsei.'

De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) vindt echter dat eierzoekers topsport bedrijven, met een ontvangst door de burgemeester als verdiende beloning. Bovendien beschermen de eierzoekers volgens de Bond de gevonden nesten en hoort het eierrapen bij de Friese traditie. 'De volgende stap is dat de burgemeester Sinterklaas niet meer ontvangen wil', aldus voorzitter Rendert Algra in de Leeuwarder Courant.

Het dispuut zal nog wel even voortduren. Vorig jaar werd het eerste kievitsei gevonden op 5 maart. Saillant detail: in de buurt van Zaltbommel, Gelderland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden