Friese Bierbrouwerij gestraft om alcoholpercentage

De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag de Friese Bierbrouwerij een voorwaardelijke boete van 540 euro opgelegd. In het Us Heit bier van de brouwerij zat niet de vermelde 6 maar bijna 8 procent alcohol, zo bleek bij een controle van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

ANP

De zaak speelt al bijna drie jaar, omdat het onderzoek van de VWA door de brouwerij ernstig in twijfel werd getrokken. De VWA had het bier namelijk al negentien dagen openstaan voordat het alcoholpercentage gemeten werd. Op die manier zou het bier kunnen zijn gaan doorgisten. De advocaat van de Friese Bierbrouwerij voerde tevens aan dat de VWA niet op alcoholpercentage mag onderzoeken. De autoriteit zou daar niet toe bevoegd zijn.

De metingen van de VWA werden uitgebreid door een deskundige onderzocht. De rechtbank bepaalde dat het niet aannemelijk is dat door nagisting het alcoholpercentage hoger is geworden. ‘Het rapport van de deskundige overtuigt mij wel’, aldus de rechter. De rechtbank is het met Van der Linde eens dat de VWA niet geaccrediteerd is voor zulk onderzoek, maar meent dat het onderzoek voldoende betrouwbaar is.

De rechtbank vond dat er geen sprake is geweest van opzet. Daarom bepaalde de rechtbank dat de boete voorwaardelijk moet zijn. Van der Linde heeft aangegeven niet in hoger beroep te zullen gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden