Friese actiegroep ontkent bekladding huizen PVV'ers

De Friese tak van de Anti-Fascistische Actie (AFA) is niet verantwoordelijk voor de recente bekladdingen op de huizen van de Friese PVV'ers. Dat zegt de woordvoerder van AFA Friesland, Reimer van Ruiten. Hij sluit niet uit dat sympathisanten van de organisatie, 'mensen van buiten de vaste kring', er wel iets mee te maken hebben.

Jenne Jan Holtland
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de nacht van 27 op 28 februari werden drie woningen en een auto beklad van PVV'ers in de dorpen Hilaard, Paesens en Ternaard. Te lezen waren leuzen als 'PVV fascistisch' en 'PVV'ers nergens veilig'. Op het erf van twee kandidaat-Statenleden schreven de daders: 'Hier wonen moslimhaters'.

Het Friese verzet

De acties zijn dezelfde nacht opgeëist door een groep die zich het 'Het Friese verzet' noemt, maar Pier Visser, een van de PVV'ers wier huis beklad werd, zou niet verbaasd zijn als zou blijken dat de AFA achter de acties zit. 'Dat is het eerste waar je aan denkt.' Een van de PVV'ers vond AFA-stickers in haar brievenbus en op het internet betuigden AFA-sympathisanten hun steun. Woordvoerder Van Ruiten: 'Wij zijn geweldloos. Zoiets zouden wij niet doen.' Hij onderstreept dat de AFA geen leden heeft, maar wel een vaste kern van vijftig activisten. De kerngroep weet van niets, 'maar van onze honderden sympathisanten kan ik dat niet garanderen'.

Twee weken geleden is AFA Friesland een campagne begonnen die kiezers ervan moet weerhouden op de PVV te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Via aanplakbiljetten, spandoeken en stickers met de tekst 'Geef angst en haat geen stem' wil de actiegroep naar eigen zeggen het 'gif' van 'fascisme en racisme' uitbannen. Voor komende zaterdag heeft de AFA een demonstratie aangekondigd in het centrum van Leeuwarden. Begin februari zag de PVV af van een voorgenomen presentatie van het programma en de kandidaten in Hindeloopen omdat er signalen waren dat de bijeenkomst zou worden verstoord. De AFA claimde de afgelasting later als een overwinning. De lijsttrekker van de PVV, Max Aardema, zei dat er ook andere dreigementen waren. Hij beweerde zich niet druk te maken over AFA: 'We zijn niet bang voor een paar mensen met spandoeken die wat staan te razen.'

De woning van PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten Erna Cohen is door onbekenden met anti-PVV leuzen beklad. Ook zijn huizen en auto's van andere Friese kandidaten met teksten beschilderd. Beeld ANP
De woning van PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten Erna Cohen is door onbekenden met anti-PVV leuzen beklad. Ook zijn huizen en auto's van andere Friese kandidaten met teksten beschilderd.Beeld ANP

Mark Rutte

'Handen af van alle kandidaten', reageerde premier Mark Rutte maandag. Hij zei dat de incidenten tegen PVV-kandidaten weerzin bij hem opriepen. PVV-leider Geert Wilders noemde het onaanvaardbaar dat kandidaten met geweld worden geconfronteerd. Hij vindt dat ze moeten worden beschermd. De PVV-leider verweet de premier en zijn politieke collega's in Den Haag het probleem 'dood te zwijgen'.

De laatste weken hebben meer PVV-kandidaten te maken met fysieke bedreigingen. Een Zeeuws kandidaat-Statenlid kreeg een stoeptegel door haar ruit gegooid. Maandagmorgen werd in Etten-Leur voor de zesde maal in korte tijd een steen tegen de voorruit van Jake Owen Raats gegooid. Tot schade leidde dat niet. Raats (20) staat op plek twaalf op de PVV-lijst in Noord-Brabant. Vrijdag zag hij drie jongeren wegfietsen nadat een ruit was vernield. Hij deed aangifte. De politie noemt het geweld onacceptabel en surveilleert intensiever rond het huis van Raats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden