Fries PVV-Statenlid 'gepest' door fractiegenoten

De campagne van minister Asscher tegen pesten op de werkvloer komt voor de PVV in Friesland geen moment te laat. Het kersverse Statenlid Jitske Eizema is het slachtoffer van 'pest- en huftergedrag', zegt zij in de Leeuwarder Courant. De vermeende daders: haar eigen fractiegenoten.

Jurre van den Berg
PVV-leider Geert Wilders. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders.Beeld ANP

Eizema stond bij de afgelopen provincialestatenverkiezingen op een schijnbaar kansloze zevende plek op de kandidatenlijst. Maar 1963 voorkeursstemmen waren op 18 maart genoeg om op eigen kracht gekozen te worden. Tot onvrede van haar drie fractiegenoten. Die verzochten haar meteen dwingend haar zetel op te geven, zegt ze.

Dat is de Leeuwardse niet van plan. Nu voelt ze zich ongewenst en genegeerd. 'Ik mag mijn kiezers niet eens bedanken op het Facebookaccount van de PVV', sipt ze in de Leeuwarder Courant. Ze vreest dat haar nieuwe collega's haar eruit proberen te werken, onder meer door in haar verleden te spitten.

Tot de pesterijen rekent Eizema ook dat de fractievergaderingen plotseling zijn verplaatst naar dinsdagavond. Laat dat nu net de avond zijn dat ze zingt bij het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia in Leeuwarden. Haar koorlidmaatschap heeft ze inmiddels opgezegd. Eizema heeft over de gang van zaken een klacht ingediend bij de statengriffie. Maar die zegt geen bemoeienis te hebben met interne fractieaangelegenheden.

Onenigheid is geen noviteit binnen de Friese PVV. In de vorige statenperiode spatte de vierkoppige fractie uiteen in vier eenmansfracties. Eizema betreurt het dat de PVV opnieuw in een kwaad daglicht komt te staan door interne strubbelingen. 'Dat is het laatste wat ik wil. Geert Wilders is mijn idool.'

PVV-fractievoorzitter Max Aardema was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Ook in de Leeuwarder Courant wilde hij niet inhoudelijk op het conflict ingaan. Wel zei hij: 'Wij zijn bij de PVV één grote familie.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden