Fries Museum onzeker over nieuwbouwplan

Of het Fries Museum nieuw kan bouwen op het Zaailand in Leeuwarden, is onzeker. Het museum is uit het grote bouwproject Nieuw Zaailand gestapt....

Karin Sitalsing

Doordat het museum een bouwdeadline niet kon halen, loopt het tien miljoen euro mis. De helft daarvan komt uit een zogenaamde Kompas-subsidie, de andere helft van de provincie Friesland.

Voorwaarde voor het Kompas-geld is dat het casco van het nieuwe museum voor oktober 2010 op het Zaailand staat. Het provinciegeld is gekoppeld aan het Kompas-geld. Maar het project is vertraagd, onder meer doordat de parkeergarage onder het plein moet worden verdiept.

Het Fries Museum zag de bui al hangen toen het vorig jaar de samenwerkingsovereenkomst tekende met de gemeente en particuliere investeerders ING en Achmea Vastgoed. Het museum liet een clausule opnemen, waarin stond dat het vrij was uit de overeenkomst te stappen als voor 1 januari de financiering niet rond zou zijn.

Het museum heeft het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, dat de subsidie verstrekt, tevergeefs om uitstel gevraagd. De partijen gaan de komende week om de tafel zitten. Ze zullen in elk geval opnieuw aandringen op uitstel van de deadline, zegt wethouder Waanders (PvdA). ‘Garanties hebben we niet, maar het is de moeite waard om uiterste pogingen te wagen.’

De Zaailand-plannen (totale kosten 114,5 miljoen euro) houden Leeuwarden al jaren bezig. De in 2001 overleden architect Abe Bonnema liet 18 miljoen euro na voor een nieuw Fries Museum, op voorwaarde dat dat op of aan het Zaailand gebouwd zou worden. De andere partijen haakten in en maakten grootse herstructureringsplannen voor het plein in het Leeuwarder stadshart. ‘Een unieke constellatie’, zei toenmalig burgemeester Geert Dales. In 2006 werd een referendum gehouden over de plannen. De tegenstanders hadden meer stemmen dan de voorstanders, maar niet genoeg voor een gekwalificeerde meerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden