Fries dorp met 150 inwoners stemt tegen azc met 500 vluchtelingen

In Rijs (gemeente De Friese Meren) komt geen groot asielzoekerscentrum (azc). Dat hebben het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad gisteravond besloten.

Redactie
In het Drentse Oranje, dat slechts 140 inwoners telt, is wel een asielzoekerscentrum geopend. Beeld anp
In het Drentse Oranje, dat slechts 140 inwoners telt, is wel een asielzoekerscentrum geopend.Beeld anp

In Rijs is verzet tegen de komst van een groot aantal asielzoekers. In Rijs wonen 160 mensen. Er was veel beroering ontstaan over de komst van 500 asielzoekers. Het zou de rust in het dorp niet ten goede komen. Het college van burgemeester en wethouders gaat nu in overleg met het Centraal Orgaan opvang Aszielzoekers (COA) om een azc te openen in een van de kernen van de De Friese Meren. Het gaat dan om Lemmer, Balk en Joure.

De bedoeling was dat de asielzoekers gehuisvest zouden worden in het pand van een voormalige instelling voor jongeren met gedragsproblemen. De extra vergadering van vrijdag was nodig omdat er donderdagavond tijdens de raadsvergadering geen besluit was genomen.

Eerder ontstond in Oranje (Drenthe) onrust over de komst van honderden asielzoekers. Oranje telt 140 inwoners. Het gemeentebestuur van Midden-Drenthe bekijkt nu hoeveel asielzoekers het dorpje aankan. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is bij de plannen betrokken. Hij was op 2 december in Oranje om met de verontruste inwoners te praten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden