'Friendly fire' blijft een zwakke schakel

De slachtoffers die zondag in Noord-Irak zijn gevallen door 'vriendelijke beschietingen' zijn niet de eerste in deze oorlog. En tijdens de eerste Golfoorlog sneuvelden 35 van de in totaal 148 Amerikaanse soldaten door toedoen van de eigen strijdkrachten; bijna een kwart....

Reuters

In maart werd zowel een Brits als een Amerikaans gevechtstoestel uit de lucht geschoten. Amerikanen bombardeerden hun eigen troepen. Twee Britten kwamen om bij beschietingen tussen Britse tanks. 'Het is niet alleen een Amerikaans probleem. Het is eveneens een Brits probleem', zegt Mark Burgess van een defensie-denktank.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is sinds 1991 gewerkt aan de verbetering van het bewustzijn op het slagveld over waar de troepen zich bevinden. Bovendien zijn de communicatiemiddelen verbeterd en wordt er meer met satellieten geopereerd. Zo beschikt de Vierde Infanterie Divisie over een modern digitaal 'command-and-control' systeem. Maar de divisie is nog niet in stelling gebracht.

Critici stellen daar echter tegenover dat het Pentagon twee jaar geleden nog een beveiligingssysteem als te duur heeft afgedaan. Tanks en andere militaire voertuigen zouden met elektronica worden uitgerust, waardoor de troepen Amerikaanse voertuigen zouden kunnen onderscheiden van de vijandelijke. In NAVO-verband wordt momenteel aan een soortgelijk systeem gewerkt, maar dat bevindt zich nog in de testfase.

Daarnaast blijven er altijd de menselijke fouten. In het geval van een Amerikaans vliegtuig dat Britse tanks aanviel, handelden de Britten geheel volgens de procedures, weten waarnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden