Fridlund, Wiking en Reuten

Rinus Spruit is terug in zijn ouderlijk huis, een familiesaga uit het Sovjettijdperk, de eerste feministische klassieker uit 1792 en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Máirtín Ó Cadhain

Bananafish, €20

Alle registers gaan open in Cré na Cille uit 1949, de roman van Máirtín Ó Cadhain (1906-1970) die nu is vertaald als Onder de zoden. In dialoogvorm spreken overledenen met elkaar, in het rauwe dialect van de Ierse streek Connemara. Geen geringe klus voor Alex Hijmans, wiens vertaling een hoger spreektaalgehalte heeft dan in het Nederlands gewoon is. '...Hé! Wat is dat? Wie ben jij? Ben jij soms mijn schoondochter? Ik zei toch dat die hier bij haar eerstvolgende bevalling terecht zou komen...'

null Beeld
Beeld

Rinus Spruit

Cossee, €18,99

Hij woont weer in het ouderlijk huis te Nieuwdorp, Zeeland. Vanuit de keuken heeft hij een 'uitzicht zonder einde. Ik kijk over de landerijen de polders in. Heel in de verte een dijk met af en toe een fietser, auto's vrijwel nooit.' Op zolder treft Rinus Spruit (1946), wiens vader rietdekker, landbouwer en fruitkweker was, vele documenten aan die nieuwe vragen oproepen over diverse familieleden. Dat is de basis voor zijn derde roman Broeder, schrijf toch eens!.

Yuri Slezkine

Spectrum, €49,99

In 1935 telde 'het Huis van de Regering', een gigantisch gebouwencomplex in Moskou, liefst 2.655 bewoners, onder wie een groot aantal staats- en partijfunctionarissen en verwanten van Lenin en Stalin. In de jaren dertig en veertig werden veel van hen aangeklaagd wegens onbetrouwbaarheid, geëvacueerd of doodgeschoten. Vandaag de dag staat het gebouw er nog steeds, mét theater, bioscoop en kruidenierszaak. In Het Huis van de Regering deel 1, een 'familiesaga uit het Sovjettijdperk', vertaald door Cornelis van Ginneken, Barbara Lampe en Albert Witteveen, neemt Yuri Slezkine (hoogleraar Russische geschiedenis in Californië) de geschiedenis door in de vorm van een historisch verhaal.

Emily Fridlund

Signatuur, €19,99

Een van de genomineerden voor de Man Booker Prize, waarvan de winnaar op 17 oktober wordt bekendgemaakt, is de Amerikaanse Emily Fridlund. Een geschiedenis van wolven, vertaald door Erik de Vries, gaat over 'lone wolf' Linda die opgroeit in een hippiecommune en daarna gaat babysitten bij de buren, normale mensen met een ziek kind. Ogenschijnlijk.

null Beeld
Beeld

Ewald Vanvugt

Top Notch / Nijgh & Van Ditmar, €19,99

'Verplichte kost die Nederland niet lust', meende Adriaan van Dis. 'Belangwekkende herschrijving van de vaderlandse geschiedenis', oordeelde de Volkskrant. Commentaren die vorig jaar klonken bij het verschijnen van Roofstaat - Wat iedere Nederlander moet weten. Ewald Vanvugts inventaris van vier eeuwen uitbuiting en geweld in de Nederlandse koloniën is nog leverbaar (Nijgh & Van Ditmar; euro 39,99), maar wie 856 pagina's vol massa-executies, verkrachtingen en oorlogsbuit te gortig vindt, kan nu terecht in de beknopte Roofstaat compact - De zeven grofste misdaden van Nederland overzee. Overigens bestond die handzame versie al eerder: de dikke Roofstaat was een bewerking van Vanvugts Zwartboek van Nederland overzee uit 2002.

null Beeld
Beeld

Mary Wollstonecraft

Wereldbibliotheek, €19,99

'Mijn belangrijkste argument in mijn strijd voor de rechten van de vrouw berust op het eenvoudige beginsel dat als de vrouw niet bereid is door middel van opleiding de metgezel van de man te worden, ze de vooruitgang van kennis en deugd tot staan zal brengen.' Dat schreef Mary Wollstonecraft in 1792 in haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw, dat de geschiedenis zou ingaan als de eerste feministische klassieker. Wereldbibliotheek brengt dit boek nu in Nederlandse vertaling op de markt. Mooi, fel en schandalig genoeg ook ruim tweehonderd jaar later nog helemaal geen overbodig boek.

null Beeld
Beeld

Meik Wiking

Lev, €19,99

Rare jongens, die Denen: waren we net gewend aan hygge (iets met gezellig), komen ze door met lykke (iets met gelukkig). In Lykke - De Deense weg naar het geluk neemt Meik Wiking ons dit keer mee op 'een speurtocht', een 'jacht naar geluk, om het moois in onze wereld te ontdekken en dit aan het licht te brengen, zodat we het samen kunnen verspreiden'. 'Alles loopt op rolletjes in Denemarken', schrijft hij: 'Nou ja, bijna alles. Vier jaar geleden had er een trein vijf minuten vertraging.'

null Beeld
Beeld

Geert Reuten

Business Contact, €9,99

Natuurlijk moet je Das Kapital (1867) van Karl Marx gelezen hebben, al was het maar om Le Capital au XXIe siècle (2013) van Thomas Piketty in de juiste context te kunnen zien. Maar ja. Het is nogal een pil, dat boek van Marx (en dat van Piketty helemaal) en we hebben meer te doen. Voor wie toch een beetje wil weten wat er zoal in staat, brengt Business Contact een serie samenvattingen uit. De kleine Piketty verscheen al in 2014, deze week volgde De kleine Marx. 88 kleine paginaatjes en dat is inclusief index.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden