Freud

Waarom nog Freud? De fantast, de bedrieger, de najager van eigen roem, de producent van een onsamenhangende, innerlijk tegenstrijdige theorie, de valse wetenschapper (Cicero, 12 maart)!...

Freud is een genie omdat hij het voorlopige hoogtepunt en de bekroning is van de Verlichting, de man die de mens definitief heeft bevrijd van de straffende God, omdat hij de oorzaak, en ook de verlossing!, van veel menselijk lijden situeerde binnen de mens in plaats van daar buiten. En daarmee de mensheid de vrijheid en autonomie gaf, die de hele ontwikkeling die wij kunnen samenvatten onder 'de Verlichting' beloofde. Freud is slechts een goeroe voor fundamentalisten. Voor de anderen is hij de grondlegger van een fraai bouwwerk dat is doorontwikkeld tot wat het nu is. De natuurkunde is ook niet gestopt bij Einstein of Newton.

Leest u eens bijvoorbeeld Ego psychology van Blanck & Blanck om te vernemen hoe neo-freudianen erover denken.

Slechts publicatie van Freud wordt genoemd. U blijft lamenteren over Traumdeutung en thanatos, om vervolgens een nieuw heil te zoeken bij de neurobiologie, want zelfreflectie is moeizaam en pijnlijk, en dus niet van deze tijd. Waarom dan toch nog Freud? Omdat wij gerigeerd zijn door het idee van de goddeloze jood dat de duivel en diens uitdrijver in onszelf huizen. Gerigeerd en verontrust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden