Freud keek niet neer op verliefdheid

De ingezonden brieven van dinsdag 26 mei.

Sigmund Freud Beeld ANP
Sigmund FreudBeeld ANP

Brief van de dag: Freud

Het is helemaal niet waar dat Freud neerkijkt op verliefdheid (Sir Edmund, 23 mei). Integendeel, verliefdheid uitmondend in een monogame liefdesrelatie en sublimatie van de driften in kunst en wetenschap zijn voor hem het hoogste goed!

Michiel Krijnen, Amsterdam psycholoog

Liever een machtige decaan

Op 1 september 1997 werd de WUB vervangen door de MUB. In gewoon Nederlands, de universitaire democratie werd ingeruild voor een decaan met vergaande bevoegdheden. De kwaliteit van het onderwijs is sindsdien met sprongen vooruitge- gaan en behoort nu tot de top van de wereld.

Dat is geen toeval. Onder de WUB was iedereen verantwoordelijk en dus niemand, terwijl die machtige decaan van nu regelmatig bij zijn of haar bazen verantwoording moet komen afleggen. Sander van Walsum (Commentaar, 22 mei) stelt dat democratisering van de universiteit vooral ten doel moet hebben het onderwijs te verbeteren. Duidelijke taal, jammer alleen dat die twee niet samengaan. Hij wil de kwaliteit verbeteren door de ervaringsdeskundigheid van studenten als onderwijsconsumenten te benutten. Dat is een belangrijk punt, zij het dit allang gebeurt. Het kan altijd nóg beter maar, zo leert de ervaring, maar democratisering zal daarbij meer kwaad dan goed doen.

Tom Wansbeek, Groningen oud-decaan aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam

Persvrijheid

Dit schrijf ik op persoonlijke titel, maar wel vanuit mijn ervaringen als voorzitter van PEN Vlaanderen. Ik heb de - tot het artikel van Maartje Duin (Vonk, 23 mei) - weinig genuanceerde reacties op de terugtrekking van PEN Nederland voor zover mogelijk gevolgd. Zelf kreeg ik een oproep uit Nederland om te helpen het bestuur af te serveren en een Vlaamse brief op hoge poten om mijn handen van PEN Nederland af te trekken. Persvrijheid in een vorm die naar dwangbevelen neigt, ik heb het als dichter der Nederlanden al eens mogen meemaken.

De overweging om auteurs uit landen zonder persvrijheid niet in gevaar te brengen, is een zeer wezenlijke en heeft met lafheid niets te maken. De in de media verschenen beelden en berichten van Westergaards bezoek zijn overal te bekijken en kunnen dus een serieus gevaar vormen in combinatie met namen van daar, ook als die mensen niet op bezoek komen, wat PEN Nederland bij mijn weten niet van plan was.

Een voorbeeld uit andere die ik zou kunnen geven: toen een zeer geprezen dichter uit een Afrikaans land in onze Antwerpse PENflat verbleef, kwam hij met een glas wijn in de hand op een filmpje te staan. Later zag hij dat filmpje in zijn eigen land op internet en waarschuwde hij voor wat de gevolgen van zo'n beeld, bijvoorbeeld gevangenschap, zouden kunnen zijn.

We willen met onze acties auteurs niet in, maar uit de gevangenis trachten te krijgen. En onze bezorgdheid reikt verder dan onze westerse wereld.

Joke van Leeuwen, Antwerpen

ABN-Amro

ABN-Amro is weer gezond, zegt men, en maakte over verleden jaar een fraaie winst. Dus is die bank, zegt men, rijp om weer naar de beurs te brengen. Dat laatste snap ik niet goed: waarom willen wij - de overheid, de belastingbetaler, wij allemaal - af van een onderneming die weer keurig draait? Ja, we zitten nog steeds met die rare raad van bestuur en raad van commissarissen, maar als wij die dan de deur uit doen, kunnen wij in hun plaats mensen aanstellen die normaal kunnen denken. Het voorstel is wat onaardig omdat die lieden dan een andere baan zullen moeten zoeken, maar dat kan toch geen probleem zijn nu zij, naar eigen zeggen, zo bekwaam zijn dat andere ondernemingen zullen staan te trappelen om hen tegen een passend salaris in dienst te nemen.

Hans F.M. Crombag, Maastricht emeritus hoogleraar rechtspsychologie

ABN Amro (2)

Van financiën heb ik niet zoveel verstand. Kan iemand me daarom de gang van zaken rond ABN Amro uitleggen? We hebben er ruim 21 miljard voor betaald. Gelukkig hebben we er afgelopen jaar mee verdiend, maar nu gaan we hem verkopen voor 15 miljard. Dat lijkt me niet slim. Laten we er eerst nog even enkele jaren wat mee verdienen. Kunnen we hem altijd nog verkopen. Veel minder waard zal hij toch wel niet worden. Waarom verkopen we hem dan?

Lieuwe Noordam, Zwolle

Zizek

Na het lezen van uw stukken in Sir Edmund van 23 mei over Zizek kan ik slechts tot één conclusie komen: deze man schrijft, in boeken dan wel brieven, uitsluitend zijn eigen onvolgbare mening en toont geen enkele belangstelling voor anderen. Hij poneert zijn stelling en is stokdoof voor de reactie van zijn toehoorders. Zijn werk is eenrichtingverkeer. Mogelijk maakt hem dat tot filosoof. Maar narcist lijkt me een betere kwalificatie.

Thanneke van de Wiel, Culemborg

Bomen in de wei?

Een niet genoemd tegenargument in het 'bomen in de wei'-pleidooi (O&D, 20 mei) is dat je koeien niet aan het verstand krijgt gepeuterd dat ze bij onweer niet onder een boom moeten gaan staan. Het beeld van drie uiteengereten koeien na een fikse onweersbui, bijna een halve eeuw geleden, staat nog steeds op mijn netvlies gebrand.

Vefie Poels, Nijmegen

Plat voorover?

De foto van de galante Josh Brolin maakt nieuwsgierig naar het moment nadat deze foto is genomen (U-pagina, 23 mei). Heeft Emily Blunt zich staande weten te houden? Plat voorover gevallen? Jurk gescheurd?

Vera van Oosterhout, Barneveld

Acteur Josh Brolin, actrice Emily Blunt, regisseur Denis Villeneuve en acteur Benicio Del Toro in Cannes. Beeld Getty Images
Acteur Josh Brolin, actrice Emily Blunt, regisseur Denis Villeneuve en acteur Benicio Del Toro in Cannes.Beeld Getty Images

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden