Frequentie gaat zenders veel kosten

Commerciële radiostations als Sky Radio en Radio 538 moeten vanaf 1 september een fors deel van hun winst aan de overheid afdragen om te mogen blijven uitzenden op hun frequentie....

Kringen dichtbij het kabinet hebben dat donderdag bevestigd. Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur presenteert de voorstellen vandaag in de ministerraad samen met staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat. De verdeling van de radiofrequenties is een lang slepende kwestie, waarbij vooral De Vries hard in aanvaring kwam met de Tweede Kamer en de commerciële radiostations. Sindsdien heeft Van der Ploeg de regie overgenomen en is hij de 'trekker' van de verdeling van de frequenties.

Van der Ploeg en De Vries wilden de frequenties verdelen met een veiling naar het voorbeeld van die in de mobiele telefonie. De commerciële radiostations organiseerden een grootschalige protestactie tegen dat voornemen, waarbij ze luisteraars opriepen massaal te telefoneren en te e-mailen naar de politiek. Telefoonlijnen op het Binnenhof zijn dagen geblokkeerd geweest.

De Tweede Kamer bleek gevoelig voor de argumenten van de tegenstanders van het veilen en toonde zich voorstander van verdeling van de frequenties door een vergelijkende toets of beauty contest. PvdA-woordvoerder M. Wagenaar kreeg Kamerbrede steun voor een motie waarin ze het kabinet dwong tot een toets in plaats van een veiling.

Het voorstel van Van der Ploeg en De Vries volgt de lijn-Wagenaar, vooral wat betreft de nieuwe toetreders. Nieuwe zenders hoeven niet te bieden op frequenties, maar worden door een speciale commissie beoordeeld op hun geschiktheid. De bestaande zenders kunnen blijven zitten waar ze zitten, maar dragen voortaan een vast percentage van de winst af.

In de voorstellen van de staatssecretarissen Van der Ploeg en De Vries is ook een variant opgenomen waarin de commerciële stations een percentage van hun omzet afdragen. Omdat kleine onrendabele stations dan hard getroffen worden, hanteren de staatssecretarissen een drempel. Van der Ploeg en De Vries moeten nog in de slag met de commerciële zenders over de hoogte van de winstafdrachten en eventueel de drempel. Maar dat het om een fors bedrag zal gaan, staat voor de bewindslieden vast.

De radiostations hebben het kabinet indertijd 240 miljoen gulden (109 miljoen euro) geboden voor de frequenties. Dit bod lijkt nu de basis van de onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden