Fregat Rotterdam bij Somalië beschoten

Tijdens een vuurgevecht tussen mariniers van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Rotterdam en een lokale vissersboot, is woensdag voor de kust van Somalië één opvarende van de visboot omgekomen en raakten er acht gewond. Volgens het ministerie van Defensie ontstond het vuurgevecht nadat de mariniers werden aangevallen vanaf het schip, 'mogelijk bezet door piraten'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TOINE HEIJMANS

AMSTERDAM - 'Het vuur is uit zelfverdediging beantwoord', aldus een persverklaring van het ministerie. Vervolgens zijn de mariniers ook vanaf de wal beschoten.

Een team van de Rotterdam, dat piraten bestrijdt in het kader van de NAVO-operatie Ocean Shield, wilde de vissersboot onderzoeken die een paar honderd meter uit de kust voer. Bij de nadering ervan werd het fregat onder vuur genomen, waarbij één van de snelle Nederlandse motorboten (RIB's) beschadigd raakte.

In het vuurgevecht vloog de lokale boot, een zogeheten dhow, in brand. De Nederlanders boden hulp toen 25 opvarenden overboord waren gesprongen. 'Opvallend was dat ook vanaf de wal het vuur werd geopend toen de boten de drenkelingen uit het water wilde halen', zegt Huub Hulsker, commandant van de Rotterdam, in een verklaring van Defensie. 'We richten ons nu op de verzorging van de drenkelingen, bestaand uit zowel bemanning van de dhow als vermoedelijke piraten.'

Na elk schietincident tijdens internationale missies stelt het Openbaar Ministerie een vooronderzoek in, om te bepalen of het geweld proportioneel is geweest. Een woordvoerder van Defensie kon gisteravond niet zeggen of dat nu ook gebeurt.

Wel zegt hij dat het bezoek van de mariniers aan de dhow een routinecontrole betrof: vissersboten als deze worden regelmatig gebruikt als moederschip voor piraten, die er snelle bootjes, bemanning en benzine voor buitenboordmotoren op vervoeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden