Column

Freek en Jill aan de macht

Bioloog Freek Vonk. Beeld anp
Bioloog Freek Vonk.Beeld anp

Er zijn twee volwassenen die deze dagen de dienst uitmaken bij mij thuis, en nee, dat zijn niet mijn vriend en ikzelf. Het zijn Freek en Jill, twee mensen van wie je aan de klinkende namen al kunt horen dat ze een talent voor macht en charme hebben.

Freek is uiteraard Freek Vonk, de jonge dierenprofessor die bij mijn kinderen niet bekendstaat als de ex van Eva Jinek, maar gewoon als Freek. Freek die alles kan. Freek die alles durft. Freek van de dierenplaatjes.

Die dierenplaatjes worden momenteel met de gretigheid vergaard waarmee alle plaatjes, welpjes, wupjes en plastic miniboodschapjes van Albert Heijn ooit vergaard zijn. Je kunt daar tegen zijn, maar ik ben ervoor, want na een week verzamelen weten mijn kinderen al meer van exotische dieren dan ik ooit heb geweten. 'Deze vogel heet de Jezusvogel omdat hij over waterplanten loopt, dus het lijkt alsof hij over water loopt', doceert mijn zoon met een dierenplaatje in zijn hand. 'En Jezus liep ook over waterplanten', voegt zijn jongere zusje toe.

Dat jongere zusje is ondertussen in de ban van Jill, een ster van de publieke omroep van wie u nooit gehoord zult hebben tenzij u in het bezit bent van een meisjemeisje tussen de 4 en de 8 jaar. Jill is de goeroe van het meisjemeisje tussen de 4 en de 8 jaar. Jill knutselt op tv, en net zoals bij Freek heet haar programma naar haarzelf: Jill. Waar eerdere knutselaars op tv het nog wel eens waagden om genderneutrale geitenwollensokkendingen te maken, zoals een schaap van papierpropjes of een auto van bruin karton, is Jill een knutselaarster van de next level. Alles wat uit Jills handen komt, is beplakt met edelstenen, overal staan meisjes met hoge hakjes op en elke tekening die Jill vaardig tekent, is opgedragen aan haar BFF. Eigenlijk lijkt alles wat Jill maakt op dat wanstaltige servies van het merk Blond, dat eerst de V&D overnam en inmiddels de hele wereld - een universum vol blonde meisjes, hartjes en krullerig handschrift.

Op dat servies sloegen volksstammen volwassen vrouwen aan, en op Jill slaan volksstammen kleine meisjes aan.

Jill Schirnhofer tijdens de winterpresentatie van AVROTROS, 2014. Beeld ANP Kippa
Jill Schirnhofer tijdens de winterpresentatie van AVROTROS, 2014.Beeld ANP Kippa

Mijn dochter is zelfs zo in de ban van Jill dat ze maar amper kon geloven dat deze godheid ook echt op onze aarde leefde. 'Is Jill echt?' vroeg ze in het begin steeds aan mij als Jill op tv was. 'Ja, ze is echt', zei ik dan. 'Ja, maar bestáát ze?' vroeg ze dan geïrriteerd. Ik begreep het ook wel; iemand met een huid van porselein, grote tekenfilmogen en haar zo bruin als het donkerste ebbenhout, en dan ook nog voorzien van zo'n knutseltalent, die kom je alleen in sprookjes tegen.

Ik wil me nergens mee bemoeien, maar als Jill met Freek - dan hebben we het over werelddominatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden