Free Voice 2008-2010: 10.186.332 euro

‘Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid van vergadering, het zijn de hoekstenen van ontwikkeling in de meeste landen. Als mensen hun stem kunnen laten horen, kunnen ze ook zaken aan de orde stellen die niet goed gaan in de ontwikkeling: corruptie, machtsmisbruik, gebrek aan respect voor sociale-, economische- en mensenrechten.’ Minister...

Democratische opbouw gaat hand in hand met persvrijheid en democratische afbraak gaat gepaard met een beknotting daarvan. Persvrijheid en ontwikkeling versterken elkaar. Betrouwbare, pluriforme informatie staat aan de basis van alle ontwikkeling, inclusief armoedebestrijding. Vrije, onafhankelijke media, in de vorm van radio, televisie, kranten en internet, voorzien in deze nuttige taak.

Een radioserie met objectieve informatie voor terugkerende vluchtelingen in Zuid-Soedan helpt honderdduizenden Soedanezen bij het maken van keuzen. Een jeugdjournaal in Indonesië over het belang van schoon drinkwater, bereikt meer dan 15 miljoen kinderen met hun ouders. Goed opgeleide journalisten in het Midden-Oosten zoeken de grenzen van persvrijheid op en bereiken een miljoenenpubliek.

Daarom heeft Free Voice een ‘Persvrijheidsalliantie’ gevormd met vier Nederlandse organisaties die elkaar aanvullen en versterken: European Journalism Centre, European Partnership for Democracy, Mensen met een Missie en World Press Photo. Daarnaast gaat Free Voice een alliantie aan met Plan Nederland om jeugdjournaals te verspreiden. Samen met partners uit het Zuiden kunnen we die onlosmakelijke verbinding tussen persvrijheid, democratie en ontwikkeling versterken door de kanslozen en armen een stem te geven.

Free Voice ontvangt op dit moment 3,3 miljoen euro per jaar van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Voor de nieuwe periode vraagt Free Voice 3,7 miljoen euro per jaar. Daarvan is 2,2 miljoen bestemd voor zijn functie als ‘penvoerder’ van de Persvrijheidsalliantie en 1,5 miljoen om meisjes een stem te geven, als onderdeel van de Child Rights-alliantie onder aanvoering van Plan Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden