Free Record Shop beleeft vierde faillissement in amper één jaar

Free Record Shop in Nederland is voor de tweede keer binnen één jaar failliet. De webwinkel en de Belgische keten gingen eerder al failliet. Er lijkt geen mogelijkheid meer voor een doorstart, zodat het einde van de keten onontkoombaar is. Dit betekent dat de nog overgebleven 36 zaken sluiten en nog eens negentig mensen hun baan verliezen.

AMSTERDAM - Eigenaar ProCures, die de keten exploiteerde onder de naam Fresh Entertainment Nederland BV, zegt dat de markt voor cd's, dvd's en games blijft krimpen. Rob Boers van Boers Advocaten in Veenendaal is tot curator benoemd. ProCures zag eind vorig jaar zijn boekwinkelketen Polare ook failliet gaan. De meeste filialen zijn onlangs apart verkocht.


Een chronologisch overzicht van opkomst, de lijdensweg en de ondergang van de keten:

Triomftocht

Van eerste platenwinkel tot notering op de beurs, de cd's vliegen over de toonbank

Han Breukhoven, een hofmeester op de Holland-Amerika Lijn, is een muziekfreak die goedkoop platen aanschaft in de VS. In 1971 besluit hij in Schiedam een winkeltje te openen waar hij lp's en singles gaat verkopen ver onder de prijs van de gevestigde platenzaken. De muziekliefhebbers weten de nieuwe zaak snel te vinden. Breukhoven kan nieuwe winkels openen. Na de komst van de cd en de voorbespeelde muziekvideo in de jaren tachtig schieten de omzetten omhoog.


In 1989 gaat Breukhoven met de keten naar de beurs. Doel is als een echte ondernemer nieuw eigen vermogen aan te trekken voor verdere expansie. De beursgang is een succes. In 1991 worden in Nederland meer dan veertig miljoen cd's verkocht. Daarna stagneert de groei. Free Record heeft inmiddels 180 winkels maar Breukhoven kan verder expanderen door games te gaan aanbieden.

Lijdensweg

Als cd's minder populair worden, moet de ene na de andere winkel dicht

In 2001 is Free Record op het hoogtepunt van zijn bestaan. Het is een internationale keten geworden met 350 zaken die cd's, dvd's en games verkopen en die een enorme inkoopkracht heeft. Breukhoven besluit dat jaar de op de beurs genoteerde aandelen van de mopperende aandeelhouders terug te kopen met een bod dat 60 procent boven de beurskoers ligt. De beleggers zijn blij en ook Breukhoven is aanvankelijk blij. Maar de concurrentie van internet doet zich elk jaar meer voelen. Steeds vaker worden muziek en ook films gedownload. In 2007 raakt Free Record voor het eerst in de rode cijfers. Een jaar later worden de winkels in Scandinavië gesloten. In 2009 volgt de eerste reorganisatie in Nederland en zegt Breukhoven zich op games te willen concentreren. Maar hij blijft te veel een echte muziekliefhebber. Het muziekwarenhuis Fame met een enorme collectie is niet rendabel. Breukhoven moet die in 2011 sluiten maar heropent die weer een jaar later, ondanks het feit dat de opbrengst van cd-verkopen al is gedaald tot minder dan 13 miljoen euro.


In november 2012 treedt Breukhoven terug als directeur van de keten die inmiddels is gereduceerd tot 144 winkels in Nederland en nog 75 in België. Onder druk van de financiers doet hij op 26 april 2013 zijn aandeel in Free Record over aan de investeringsmaatschappij ProCures.

Ondergang

Als meerdere reddingspogingen falen, is een definitief faillissement onafwendbaar

ProCures, ook eigenaar van de boekhandelketen Polare, probeert door het afdwingen van huurverlagingen en leverancierskortingen de keten een nieuwe kans te geven. Maar de onderhandelingen mislukken. Op 24 mei 2013 gaat Free Record Shop voor de eerste keer failliet en gaan de winkels dicht. Curatoren gaan zoeken naar een mogelijkheid voor een doorstart. Twee maanden later krijgt tot ieders verrassing ProCures opnieuw een kans een doorstart te maken met 70 zaken in België en 40 in Nederland.


Maar als de nieuwe benoemde directeur in november opstapt, kondigt het onheil zich aan. Een nieuwe financier voor de Belgische keten haakt af, waarna die op 19 november 2013 failliet gaat en 68 zaken sluiten. In januari gaat ook de webwinkel op zwart nadat beheerder ECI failliet gaat. Op 25 maart 2014 wordt bekend dat de resterende winkels alleen nog restpartijen cd's en dvd's zullen verkopen en geen nieuw uitgebracht cd's en dvd's meer. Het is de laatste ademtocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden