Fred

DE BETROUWBARE MANNETJES

De Betrouwbare Mannetjes zaten behoorlijk in dubio deze week. We wilden het graag over de bomaanslag in Boston hebben, maar kende die ramp wel genoeg slachtoffers? Moesten we niet eerder de aardbeving in Iran behandelen? En waarom dan niet het Koningslied? Gelukkig waren we er snel uit. We konden Het Slachtoffer geen grotere eer bewijzen dan met een stukje over zijn beschermengel. Fred Teeven.

Nu eens niet in het nieuws omdat hij met geschorste advocaten belt of eigenrichting promoot, maar om het inspectierapport over de zelfmoord van Aleksandr Dolmatov. Fred moest een hele dag en avond de Kamer uitleg geven over de reeks blunders bij de 'ketenpartners' van de IND, bij wie het 'beslissingspad niet geautomatiseerd afgerond kon worden', wat leidde tot een 'verkeerd vinkje'. Helder. Maandag had hij al gezegd dat het hem buitengewoon geraakt heeft en dat hij meeleeft met de familie en kennissen van Dolmatov. Zo doen volwassen kerels dat. Verantwoordelijkheid nemen. Dat vond de PvdA ook. Teeven bleef zitten. Hij heeft zelf nou eenmaal geen talent voor het slachtofferschap.

Voer te over voor een behoorlijke discussie. Zelfs Rita Verdonk (wie?) en Peter Koelewijn-imitator Hilbrand Nawijn mochten hun zegje doen. Het hele opinievat werd leeggeschraapt. Schande! De man die zijn mond vol heeft van straffen vraagt om een tweede kans! Plucheklever! Niet aftreden maar optreden? Wat zijn dat voor slappe teksten? Afknijpen en oprotten zal je bedoelen! Nee. De kritiek was niet mals. Fred begreep er weinig van. Hij had toch sorry gezegd?

De Betrouwbare Mannetjes volgen Fred Teeven al eventjes. Sinds hij ooit bij Barend & Van Dorp antwoordde tegen de afschaffing van de vaste boekenprijs te zijn 'omdat het uitreiken van dergelijke prijzen belangrijk is', neemt hij een speciaal plekje in ons hart in. Fred is geen man van regels en procedures. Tuurlijk. Het is nodig, maar hij weet als geen ander dat de boeven, de schurken, zich van die regels en procedures niets aantrekken. Crimefighters moeten crimefighten, vindt hij. En waar gehakt wordt, vallen spaanders. En hier had hij niet eens zelf gehakt. Het is natuurlijk leuk en aardig, zo'n staatssecretariaat, maar eigenlijk droomt Fred van iets anders. Iets met een cape en een hoofdletter C. Van Crimefighter, niet van cape.

Toch denken we bij Fred niet zozeer aan een superheld. Eerder aan een keurslager. Een olijke man met grote handen, grote grijns en wat bloedvegen op zijn schort. Vraagt altijd vriendelijk of de kleine misschien ook een stukkie worst wil, en geeft de moeder er een vette knipoog bij. Hij heeft prima vlees, al zegt hij het zelf. Als hij het zelf maar mag keuren.

Uiteindelijk is het misschien zo slecht nog niet, Fred Teeven als staatssecretaris. Nu hij aangeschoten is, kan hij niet zo veel kwaad. Tuurlijk. Verantwoordelijkheid zien we hem niet zo snel meer nemen, maar we kunnen hem wel een beetje in de gaten houden. God weet welke slachtoffers hij anders zou maken.

Wij adviseren u deze week: Ik hoop dat de minister die verantwoordelijk is voor het Koningslied er minder makkelijk vanaf komt dan Fred Teeven.

Veel plezier van uw mening.

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

Twitter @BetMannetjes

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden