Nieuws

Frederieke Leeflang wordt nieuwe voorzitter Nederlandse Publieke Omroep

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt per 1 januari met Frederieke Leeflang een nieuwe bestuursvoorzitter. Zij volgt Shula Rijxman op, wier zittingstermijn als voorzitter van de raad van bestuur op die datum afloopt.

Frederieke Leeflang is nu nog  managing partner bij juridisch dienstverlener Deloitte Legal. Beeld ANP
Frederieke Leeflang is nu nog managing partner bij juridisch dienstverlener Deloitte Legal.Beeld ANP

‘Het is een enorme eer voor mij om samen met de omroepen ons publieke bestel voor alle kijkers en luisteraars de toekomst in te loodsen’, zegt Leeflang in een verklaring op de website van de NPO. De positie van de publieke omroep in het Nederlandse medialandschap is volgens Leeflang nog altijd sterk, al is de wereld onderhevig aan verandering. Juist dan is volgens Leeflang ‘een heldere positionering en pluriformiteit van de publieke omroep voor de toekomst van groot belang, zowel organisatorisch als qua inhoud.’

Momenteel is Leeflang managing partner bij juridisch dienstverlener Deloitte Legal. Daarnaast is ze onder meer voorzitter van de raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), vicevoorzitter van de raad van toezicht van KWF Kankerbestrijding en zit ze in de raad van toezicht van het RadboudUMC.

Aftreden bij ABN Amro

Vanaf 2016 maakte Leeflang twee jaar deel uit van de raad van commissarissen van ABN Amro. Halverwege die periode kwam ze in het nieuws vanwege een tripje met haar kinderen naar de Europa Leaguefinale tussen Ajax en Manchester United in Stockholm. Volgens de bank, die op dat moment voor 63 procent eigendom was van de Nederlandse staat, was het een beloning voor het vele overwerk van Leeflang. Later besloot ABN Amro dat Leeflang en een andere commissaris de reis alsnog zelf moesten terugbetalen.

Na een kritisch rapport van de Europese Centrale Bank over het functioneren van de top van ABN Amro trad Leeflang in 2018 vervroegd terug. Ze maakte plaats voor iemand met meer ervaring in de bankenwereld: een expliciete wens van minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Vernieuwende blik

Volgens Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad van toezicht van de NPO, brengt Leeflang ‘ruime bestuurlijke ervaring, verbindend leiderschap en een onbevangen vernieuwende blik’ met zich mee. Leeflang was niet eerder werkzaam in de mediawereld.

Rijxman, die in 2016 de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van de NPO werd, sprak zich half januari in haar nieuwjaarstoespraak stellig uit tegen het toenemend aantal bedreigingen waarmee journalisten te kampen hebben. ‘Onwaarheden, complottheorieën en polarisatie bestrijden we met één tegengif: feiten’, zei Rijxman destijds. ‘De ontwikkeling dat feiten worden ontkend, de wetenschap ter discussie wordt gesteld en vaker hardop wordt getwijfeld aan het werk van journalisten, is gewoonweg gevaarlijk.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden