Freddy Trump - de broer van - was het geweten van deze wereld

Ik zag zijn foto op internet. Hij staat in een boot en heeft zijn hoofd omgedraaid naar eenieder die ooit nieuwsgierig zal zijn naar zijn verhaal. Hij doet ons een brede lach cadeau, en het zicht op witte, sterke tanden. Een knap gezicht als dat van Hollywoodsterren, mooi bruin geworden in de zon. Glinsterende ogen van een jong mens, die verklappen dat hij met tegenzin bereid is om te voldoen aan de loodzware eisen van de wereld die op hem afkomt. Een vrije geest in New York, een eenling, omringd door vijanden van de mensheid.

Freddy dacht zich te kunnen bevrijden door te vliegen en werd piloot. Hij hoopte zich te kunnen verstoppen achter de wolken. Maar iedere keer bracht het toestel hem terug naar zijn vader en de kweepeer van een broer. Die twee voelden aan waar de wereld naar toeging, wilden de boot niet missen en hadden ook een plek voor Freddy klaarstaan in de ark in aanbouw. Freddy deed zijn best om zijn vader te behagen, maar hij kon het kwaad gewoon niet bijbenen.

Donald was acht jaar jonger dan Freddy, maar voelde zich zo gesterkt door de steun van zijn vader dat die zijn mooie broer in het bijzijn van een vriend een heuse uitbrander gaf: 'Wanneer ga je eens iets doen met je leven...' Nogmaals, Freddy deed zijn best, maar toen hij een keer door zijn vader diep in zijn ziel werd vernederd nadat hij raamkozijnen van een wooncomplex niet had laten repareren en had vervangen door spiksplinternieuwe, gooide hij de handdoek in de ring.

Iedere verslaving is een manier om jezelf weg te cijferen: een verdwijntruc in een wereld waar geen plek is voor je dromen. Freddy greep naar de drank en zo veranderde de gulle, levenslustige jongeman langzaam in een machteloze, zwijgzame toeschouwer.

Terwijl vader en favoriete zoon Donald, de twee die wel bereid waren om over lijken te gaan, de beste plekken roofden in de nieuwe wereld, ging Freddy dood. Op de leeftijd van 43 overleed hij aan de gevolgen van zijn drankverslaving en werd hij op een regenachtige dag ter aarde besteld. De kinderen van Freddy werden door ome Donald uitgesloten van de erfenis van patriarch Trump.

Die regenachtige dag in 1981, de dag waarop Freddy werd begraven, is het symbool voor de stille revolutie die Trump en de zijnen hebben verwezenlijkt. Geld was altijd wel belangrijk, in het nieuwe tijdperk van de oligarchen is dat God. Er waait nu constant een wind die van de bankbiljetten steeds grotere bergen maakt. De weinige eigenaars van die zeldzame bergen zijn tevens de grote bazen van onze tijd.

In 2016 hadden acht multimiljardairs net zoveel geld als drie miljard mensen bij elkaar. De rijken worden in rap tempo nog rijker. Die enkelingen hebben inmiddels zoveel rijkdom vergaard dat je gerust kunt spreken over een nieuwe wereldorde.

En die allerrijksten van nu hebben plannen met ons. Net buiten Europa vallen ze de democratie, het vrije woord, de rechtstaat en de naleving van de mensenrechten aan. Deze machtigste aristocratie aller tijden neemt de media over, legt wegen aan die dwars door zeldzame bosgebieden gaan en wil zo snel mogelijk de onafhankelijke instituties vermorzelen die de waardigheid van de mensenmassa's beschermen.

Ik keek naar het gênante circusoptreden van Donald Trump in Saoedi-Arabië en moest aan Freddy denken. Die mooie jongen had een keer meegekregen dat een vriend van hem een acht karaat ring voor zijn verloofde wilde kopen. Hij belde hem op en zei tegen hem: 'Die ring is vier karaat geworden.' Had hij geleefd, dan had die waarschijnlijk tegen zijn broer gezegd dat die harteloze Saoedische koning, die 110 miljard dollar voor Amerikaanse wapens gaat betalen, met dat geld alle armoede in het Midden-Oosten had kunnen uitbannen.

Maar Freddy kon niet meer, omdat hij eerder dan iedereen de demonen in de ogen heeft gekeken en geen zin had in de toekomst die zij voor ons in pacht hebben. Freddy Trump was het geweten van deze wereld. Dat geweten is op die regenachtige dag begraven. Het is de tijd van de Donald, die met een zwaard in de hand niet alleen de deal van de miljarden dollars viert, maar ook feest voor de miljoenen moslims die de komende jaren in achterlijke sekte-oorlogen zullen sneuvelen.

Kun je niet meer tegen de realiteit van deze stille, bloedige revolutie van de rijken, neem dan een voorbeeld aan Freddy. De beste remedie voor alle pijn is het bijtijds kunnen omarmen van een verslaving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden