Fred Thompson houdt toch stand

Ronald Reagan had nooit de president van de Verenigde Staten gespeeld voor hij het werd. Fred Thompson, een conservatieve acteur die in Reagans voetsporen wil treden, speelde de rol al driemaal....

Dus waren de verwachtingen hooggespannen voor het eerste Republikeinse televisiedebat waaraan hij deelnam. Is Fred Thompson misschien de redder in nood van de Republikeinse campagne voor het Witte Huis?

Hij torende dinsdag boven de andere kandidaten uit. Zijn gegroefde gezicht, dat in de populaire tv-serie Law & Order toebehoort aan de rechtse officier van Justitie Arthur Branch, stond vertrouwenwekkend. Wat hij zei, was niet bijzonder: met de economie gaat het prima, het terrorisme moeten we keihard bestrijden.

Toch vonden commentatoren het al heel wat dat hij geen fouten maakte. Zoals een medewerker van het concurrerende Romney-kamp met Amerikaanse beknoptheid formuleerde: ‘Fred hield vandaag stand’.

Want in zijn eerste campagneweken is Thompson op de landelijke media slecht overgekomen. In de zomer scoorde hij hoog in de peilingen terwijl hij nog niet eens meedeed. Maar eenmaal begonnen leek hij lui, slecht voorbereid en ongeïnteresseerd.

Op verlossing moeten de Republikeinen dus nog wachten. Drie maanden voor de eerste voorverkiezingen zamelen Democratische presidentskandidaten als Clinton en Obama veel meer geld in. Volgens kenners een veeg teken.

Dat het een moeizaam gevecht zou worden, stond al vast. De rechtse revolutie van de afgelopen jaren lijkt doodgebloed. De vertrekkende president is, vooral door de Irakoorlog, één van de impopulairste in de geschiedenis.

De Republikeinse kandidaten noemen Bush’ naam dan ook zo min mogelijk. Dinsdagavond veroordeelden ze het enorme begrotingstekort dat hij liet ontstaan. De kandidaten bieden het klassieke recept van lage belastingen, een krachtig leger en sterke families.

Maar past dat nog bij de tijdgeest? De Republikeinen zijn onzeker. Dat blijkt uit zorgelijke uitspraken van de minder kansrijke kandidaten, die meer durven.

En de ideale kandidaat is niet opgestaan. Rudy Giuliani ligt op kop, maar de rechts-religieuze leiders die Bush het Witte Huis in hebben geholpen, zoals James Dobson, zijn tegen hem, omdat hij drie keer getrouwd is en liberaal denkt op het gebied van abortus en homorechten. Ze dreigden vorige week een eventuele onafhankelijke kandidaat te zullen steunen.

Mitt Romney heeft een vlot betoog en diepe zakken: hij stak al 17,5 miljoen dollar uit zijn eigen vermogen in zijn campagne. Maar veel Amerikanen beschouwen de mormonen waartoe hij behoort als een sekte. John McCain is 71 en lijkt na twee pogingen versleten.

Toch is het te vroeg om de Republikeinen af te schrijven. Daarvoor is hun staat van dienst te imposant. Bij verkiezingen weten ze steevast met simpele boodschappen in te spelen op het conservatieve buikgevoel van veel Amerikanen. Ook zijn ze in staat het spel hard te spelen, zoals de eerdere Democratische kanshebbers Gore en Kerry ondervonden.

Vooralsnog is ongewis hoe Thompson het in het land gaat doen. Zijn medewerkers bezweren dat hij op gewone kiezers een goede indruk maakt. Omdat hij lang heeft gewacht met zijn deelname wordt hij als outsider gezien.

Dat is altijd goed. Zoals van alle kandidaten krijgt de kiezer van Thompson immers de belofte dat hij ‘ Washington zal veranderen’, al was hij er jaren politicus en lobbyist. Ronald Reagan gold ook als lui en kreeg veel kritiek van politieke insiders, maar raakte een snaar bij de mensen, zeggen de fans van Fred. Anderen noemen de twee onvergelijkbaar: Reagan had in 1980 al twee keer geprobeerd president te worden. Bovendien had hij een heldere ideologische boodschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden