PROFIEL

Fred Teeven: van belastingcontroleur tot crimefighter

De politieke loopbaan van Fred Teeven (Haarlem, 1958) is een uiterst turbulente geweest. Hij was lijsttrekker en fractievoorzitter van Leefbaar Nederland van voorjaar 2002 tot januari 2003, het partijvehikel van Jan Nagel dat eerder kortstondig door Pim Fortuyn werd aangevoerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Fortuyn brak met Leefbaar Nederland en richtte zijn eigen partij op, de LPF, waarmee hij de verkiezingen van mei 2002 had willen ingaan. De aanslag op zijn leven tien dagen voor de verkiezingen belette dat. Niettemin haalde de LPF na zijn dood 26 zetels.

Crimefighter

Teeven haalde met Leefbaar Nederland in diezelfde verkiezingen 2 zetels en nestelde zich als fractievoorzitter in de Kamer. Door de snelle val van Balkenende I, het kabinet dat na de moord op Fortuyn werd gevormd met VVD en LPF, waren al snel (na 86 dagen) nieuwe verkiezingen noodzakelijk. Teeven hield de politiek voor gezien en keerde terug naar Justitie, waar hij voordien naam had gemaakt als crimefighter tegen de zware misdaad.

Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Opnieuw werd hij door de politiek verleid. Teeven trad in 2005 toe tot de VVD en werd voor die partij in 2006 Kamerlid. Hij was een openlijke aanhanger van Rita Verdonk in de tweestrijd met Mark Rutte, een strijd om het fractievoorzitterschap die met nipt verschil door Rutte werd gewonnen.

Fred Teeven neemt deel aan een voetbalclinic om zo het parlementaire jaar sportief te openen. Beeld anp
Fred Teeven neemt deel aan een voetbalclinic om zo het parlementaire jaar sportief te openen.Beeld anp

Spanningen tussen Teeven en Opstelten

Niettemin werd Teeven onder Rutte I staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, in een kabinet dat hem op het lijf geschreven leek: met het CDA, en de PVV van Geert Wilders in een gedoogrol. Meer aandacht voor slachtoffers, minder compassie met de daders - dat was van meet af aan een van credo's en een door zijn ervaringen in het justitiële bedrijf diep doorleefde drijfveer.

Hij begeerde de ministerspost die naar de man ging die geldt als een van de steunpilaren achter het succes van Rutte: Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Utrecht en Rotterdam. Altijd waren er de verhalen over de spanning tussen de twee mannen, die niettemin na de val van Rutte I samen doorgingen op Justitie. En altijd was er de context dat Teeven door de deals uit het verleden, in zijn tijd als bestrijder van de zware misdaad, nooit zelf minister zou kunnen worden. Precies zo'n opgerakelde afspraak, met de drugscrimineel Cees H., heeft hem nu politiek de kop gekost.

Belastingcontroleur

Teeven groeide op in Haarlem, in een volksbuurt. Hij volgde een opleiding tot belastingcontroleur, waarbij hij in een klas zat met een ander later VVD-kopstuk, Henk Kamp (nu minister op Economische Zaken). Teeven werd rechercheur bij de FIOD en teamleider bij de Douane, voordat hij zich vanaf 1993 ontwikkelde tot een geharnast officier van Justitie. Hij was betrokken bij vele grote drugsonderzoeken en bij de vervolging van veel besproken onderwereldfiguren als 'De Hakkelaar'.

Zelf zei Teeven maandagavond dat met de deal waar alles nu om draait 'niets mis is'. Hij noemde het 'onverteerbaar' dat Opstelten de stap moest zetten waaruit ook hij zijn conclusies trok. Maar alles is gebeurd, hield hij vol, 'voor volk en vaderland'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden