Fred Teeven: Demmink was geen verdachte in onderzoek misbruik jongens

Voormalig topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie was eind jaren negentig geen verdachte in het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar misbruik van jonge jongens door hooggeplaatste personen. Dit verklaarde oud-staatssecretaris en voormalig officier van justitie Fred Teeven donderdag in een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Amsterdam.

Redactie
Teeven arriveert donderdag bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
Teeven arriveert donderdag bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp

Teeven, nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, wordt sinds vanmorgen verhoord op verzoek van een vermeend slachtoffer van Joris Demmink. Deze man, zelf niet aanwezig, zegt dat hij de oud-topman van Justitie eind jaren tachtig als klant had. Hij was toen vijftien jaar.

In 1997 en 1998 gaf Teeven als officier van justitie leiding aan het geheime Rolodex-onderzoek. Hij beriep zich donderdag op zijn geheimhoudingsplicht na de vraag of hij tijdens dat onderzoek verder 'nooit iets had gehoord' over Demmink. Ook op de vraag op welke personen het Rolodex-onderzoek zich precies richtte, wilde hij niets zeggen.

Hoogste ambtenaar

De rechtbank in Amsterdam neemt de getuigenverhoren onder ede af, op verzoek van een van de vermeende slachtoffers van Demmink. Het gaat om de oud-jongensprostitué, die in 2014 zelf onder ede verklaarde dat hij eind jaren tachtig de oud-topman van het ministerie van Justitie als klant had. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Teeven was betrokken bij het Rolodex-onderzoek. Dit geheime project onderzocht de mogelijke betrokkenheid van hooggeplaatste personen zoals Demmink bij seksfeestjes met minderjarige jongens.

De getuigenverklaringen die bij de rechtbank in Amsterdam worden afgelegd, kunnen later worden gebruikt voor een eventuele aangifte tegen Demmink.

Lees ook

Hoe een anonieme topambtenaar in het volle licht kwam te staan (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden