Fred de Graaf stapt op als voorzitter Eerste Kamer

Voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer legt zijn functie neer. Hij heeft dat in de nacht van donderdag op vrijdag laten weten vanuit Londen, waar hij een congres bijwoont.

Beeld anp

De Graaf was in opspraak gekomen nadat de Volkskrant had gemeld dat hij PVV-leider Geert Wilders had geweerd als lid van de commissie van parlementariërs die koning Willem-Alexander begeleidde bij zijn inhuldiging op 30 april.

Hoewel De Graaf (VVD) dit woensdag tegensprak, vindt hij dat zijn integriteit in het geding is. Hij zal daarom dinsdag de Senaat meedelen dat hij zijn voorzitterschap neerlegt.

PVV-fractieleider Geert Wilders vindt dat De Graaf er goed aan doet om af te treden. 'Dat siert hem, het enige juiste besluit. De onpartijdigheid van een Kamervoorzitter dient immers buiten kijf te staan en dat was hier duidelijk niet het geval', zo laat Wilders vrijdag weten aan het ANP.

Eerste Kamerfractievoorzitter Loek Hermans van de VVD zei vanochtend dat De Graaf waarschijnlijk aan kan blijven als senator. 'Ik denk wel dat hij kan blijven in de VVD-fractie. De discussie ging over zijn rol als voorzitter van de Eerste Kamer, er is geen enkele discussie over zijn rol als lid van de VVD-fractie.'

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zei vandaag tegen de NOS niet te hebben afgeweten van De Graafs intentie om Wilders te weren uit de begeleidingscommissie. Plasterk was lid van de ministeriële commissie die de inhuldiging van koning Willem-Alexander voorbereidde. Hij zei begrip te hebben voor het besluit van De Graaf om op te stappen.

Kritisch
Woensdag berichtte de Volkskrant dat De Graaf Wilders via een kunstgreep op 30 april buiten de Commissie van In- en Uitgeleide van parlementariërs had gehouden. De Graaf zou dat hebben gedaan omdat Wilders zich meermalen kritisch over het koningshuis heeft uitgelaten.

De Tweede Kamer reageerde verontwaardigd en eiste opheldering. Ook in de Eerste Kamer werd aangedrongen op een toelichting.
De Graaf ontkende in brieven aan beide Kamers een kunstgreep te hebben toegepast om Wilders buiten beeld te houden. Maar zijn antwoord overtuigde de Tweede Kamer niet. De fractievoorzitters drongen donderdag na onderling beraad aan op meer toelichting.

In de Senaat zou de PVV naar verwachting volgende week dinsdag een motie van wantrouwen tegen De Graaf gaan indienen. Naar verluidt maakte ook de VVD-top zich zorgen over de positie van De Graaf. Volgens het tv-programma Nieuwsuur heeft VVD-leider Mark Rutte zich donderdag met de zaak bemoeid.

De Graaf zit sinds 2003 in de Senaat. Sinds 2011 is hij voorzitter.

Fred de Graaf op 30 april in de Nieuwe Kerk.Beeld anp
Fred de Graaf, op 30 april in het Paleis op de Dam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden