Frears vs. Forman

Vanavond zendt het documentaireprogramma Het Uur van de Wolf een portret uit van Milos Forman, de Tsjecho-Slowaakse allesfilmer die in Hollywood neerstreek toen de Warschau-pact-troepen zijn land binnenvielen. Hij maakte klassiekers als One Flew over the Cuckoo's Nest (1975), Hair (1979) en Amadeus (1984), en verfilmde in 1988 het scenario dat Jean-Claude Carrière schreef op basis van Pierre Choderlos de Laclos' Les liaisons dangereuses. Die film kwam in een uitbrengrace terecht met het vanmiddag uitgezonden Dangerous Liaisons van Stephen Frears, die zich tegelijkertijd aan een verfilming had gezet van het toneelstuk dat Christopher Hampton had gemaakt op basis van Les liaisons dangereuses.

Frears' Dangerous Liaisons won en blijkt bijna twee decennia later ook met voorsprong de populairste van de twee - af te lezen althans aan de hoeveelheid televisievertoningen. Niet vreemd, want zijn soepel vertelde liefdesspel biedt het quintet hoofdrolspelers alle gelegenheid te schitteren: John Malkovich als Valmont en Glenn Close als de markiezin die een verleidingweddenschap afsluiten waarvan Michelle Pfeiffer als de vrome Madame de Tourvel het slachtoffer moet worden. En eromheen cirkelen dan nog de jonge speeltjes Keanu Reeves en Uma Thurman.

De Engelsman Frears, momenteel in de bioscoop met het weggehoonde Lay the Favorite, maakte er destijds een verrassend Hollywooddebuut mee. Nadat hij in zijn vaderland een naam had opgebouwd als geëngageerd filmer met titels als Prick Up Your Ears en Sammie and Rosie Get Laid, moest menigeen even slikken toen hij met dit historische feestje kwam aanzetten. Inmiddels wordt Dangerous Liaisons tot zijn meesterwerken gerekend.

Dangerous Liaisons (Stephen Frears, 1988)

Arte, 13.55-15.50 uur.

The Runaways

(Floria Sigismondi, 2010) Enkele jaren voordat ze in 1982 met haar begeleidingsgroep The Blackhearts een nummer-één-hit zou scoren met I Love Rock 'n Roll, maakte Joan Jett in de jaren zeventig deel uit van de meidenhardrockgroep The Runaways. De film over die band werd geproduceerd door Joan Jett zelf en is gebaseerd op de autobiografie van bandlid Cherie Currie, in de film vertolkt door Dakota Fanning, net als hoofdrolspeelster Kristen Stewart bekend van The Twilight Saga. Met die wetenschap is het niet verwonderlijk dat het destructieve pad dat de meisjes volgden in hun carrière met de Hollywood-mantel bedekt is. Resultaat: een onderhoudende maar toch wel veel te brave verbeelding van seks, drugs en rock 'n roll.

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Sex and the City

(Michael Patrick King, 2008) Nu Girls het nieuwe Sex and the City is, zendt Net 5 nog maar eens de eerste film uit die destijds de tv-serie afsloot en ineens achterhaald was. Het was crisis geworden, maar de dames bekommerden zich in de film nog louter om liefde en labels. Ook in andere opzichten bleek de formule te klein voor het grote doek. Alles wat zo lekker scherp was in de half uur durende afleveringen op tv (de gezamenlijke lunches, de oneliners, de altijd en overal aanwezige seks) viel in de bioscoop in de tweeënhalf uur die de film duurde behoorlijk tegen. Wat resteerde was een sentimental journey langs de contouren van een serie die toen drie jaar achter ons lag, en nu alweer acht.

Net 5, 20.30-23.25 uur.

Valmont: John Malkovich bij Frears, Colin Firth bij Forman. Markiezin De Merteuil: Glenn Close, Annette Bening. Madame de Tourvel: Michelle Pfeiffer, Meg Tilly. Cécile de Volanges: Uma Thurman, Fairuza Balk. Raphael Danceny: Keanu Reeves, Henry Thomas.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden