Fraude

In de maandagkrant werd bericht over de identiteitsfraude waarvan Ron Kowsoleea slachtoffer is geworden, en de nalatigheid van de overheid om de identiteitsverwisseling in haar systemen te corrigeren (Binnenland, 28 september)....

Bijna twee jaar geleden sloot iemand op mijn naam een contract af bij KPN voor telefoon en internet. Toen hij niet betaalde, begon KPN mij te manen. Ik reageerde, waarna KPN na enige tijd liet weten dat de kwestie was opgelost. Het ging om een per internet aangevraagd abonnement en daarbij is er, zo werd mij verteld, geen enkele controle op identiteit. De schuld was uit alle systemen verwijderd en van mijn naam afgehaald. Onlangs ontving ik echter een aankondiging van een deurwaarder dat ik zal worden gedagvaard. Blijkbaar is mijn naam toch in het systeem blijven hangen.

De filosofie lijkt te zijn: we maken het sluiten van contracten via internet extra gemakkelijk (dus zonder identiteitscontrole). Dat levert extra omzet op. En als de fraudeur zijn rekening niet betaalt, dagvaarden we het slachtoffer van de identiteitsfraude. Van de overheid mag worden verwacht dat zij de identiteit van een verdachte zorgvuldig controleert voordat er namen en adressen in systemen worden opgenomen.

Maar voor KPN (en andere bedrijven die op internet handelen), moet hetzelfde gelden. Extra winst ten koste van meer slachtoffers van identiteitsfraude, is niet iets waarop we zitten te wachten. Het op de koop toenemen van fraude, is hetzelfde als uitlokking van fraude.

Ik wil dit klein leed niet vergelijken met wat de heer Kowsoleea is aangedaan, maar de manier waarop bijvoorbeeld KPN eerst de gelegenheid geeft tot identiteitsfraude, om daarna het slachtoffer te bedreigen met procedures, afsluiten van telefoon en internet en BKR-registratie, gaat tot forse maatschappelijke problemen leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden