Fraudezaak met illegale 'stagiaires' uit Polen

Enkele honderden Polen hebben sinds 2003 onder het mom van een stage illegaal in Nederland gewerkt. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggeefster

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de politie vanNoord-Holland Noord hebben twee mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van valsheid in geschifte enbelastingfraude; twee van hen zijn in voorlopige hechtenisgesteld.

De verdachten, die de Poolse nationaliteit hebben, regeldendat de Poolse werknemers een tewerkstellingsvergunning kregen omals stagiair in Nederland te werken, aldus het OM. Inwerkelijkheid gingen zij illegaal aan de slag bij land- entuinbouwbedrijven. Vermoedelijk hebben de verdachten voor enkelehonderdduizenden euro's aan belasting en premies ontdoken.

'Wat de precieze omvang van de fraude is, moet nog blijken uitverder onderzoek', zegt een OM-woordvoerder. Ook is hetonduidelijk hoeveel bedrijven gebruik hebben gemaakt van deillegale werknemers. 'Het betreft in ieder geval meer dan éénbedrijf.'

De vergunning om als stagiair te mogen werken, werd via hetCentrum voor Werk Inkomen verkregen. Bij de aanvraag werdgebruikgemaakt van valse verklaringen en stempels van een Poolseschool. Tijdens het onderzoek bleek de school van niets te wetenen nooit studenten als stagiair naar Nederland te sturen.

Bij de verdachten zijn valse stempels, schoolverklaringen enstudentenpassen aangetroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden