'Fraudeur' Houwers mag niet terugkeren in VVD-fractie

Voormalig Tweede Kamerlid Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie. 'Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats', zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra tegen persbureau ANP. Houwers heeft van het Openbaar Ministerie een boete gekregen van 4.000 euro voor hypotheekfraude.

Ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers. Beeld anp
Ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers.Beeld anp

Hij heeft de boete betaald en daarmee verder onderzoek naar de zaak afgekocht. Met de zogeheten strafbeschikking is het strafrechtelijk onderzoek afgedaan.

Tegen Houwers was aangifte gedaan door hypotheekverstrekker Aegon en door de Rabobank. Hij verliet om die reden de Tweede Kamer. Houwers zou volgens de Kiesraad de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen in de VVD-fractie. Verheijen stapte onlangs op na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Het ex-Kamerlid zegt zelf nog niet te weten of hij wil terugkeren in de Tweede Kamer. Hij wil 'goed nadenken over de ontstane situatie' en verwijst verder naar het persbericht van het OM. Volgens de Kiesraad komt hij in aanmerking voor opvolging van Verheijen. Mocht hij dat willen, dan moet de Tweede Kamer eerst oordelen of hij nog voldoet aan de vereisten van het Kamerlidmaatschap.

Het OM vindt het bewezen dat een door Aegon verstrekte hypotheek op basis van vervalste stukken is verkregen. Ook heeft Houwers volgens het OM een vervalste werkgeversverklaring verstrekt aan een ander, waarmee geprobeerd is een hypotheek te verkrijgen bij de Rabobank.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Beeld anp
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden