NieuwsFraude Rijksuniversiteit Groningen

Frauderende medewerkers kosten Groningse universiteit 1,2 miljoen euro

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is 1,2 miljoen euro kwijtgeraakt door fraude van drie medewerkers. Een van hen is ontslagen. Dit heeft het bestuur van de universiteit maandag bekendgemaakt na een extern onderzoek naar het verdwijnen van subsidiegeld.

Het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.Beeld ANP

De universiteit heeft aangifte gedaan wegens subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Het geld werd volgens het bestuur, zo bleek na onderzoek, doorgesluisd naar een stichting van de drie medewerkers.

De medewerkers werden begin vorig jaar al geschorst vanwege de financiering van een stichting die geen banden heeft met de universiteit maar wel stond ingeschreven op het adres van de letterenfaculteit. Deze stichting is betrokken bij een internationale opleiding voor studenten op het terrein van humanitaire hulpverlening in crisissituaties. Vorig jaar maart maakte de universiteit al bekend dat er geen enkele relatie was tussen de stichting en de RUG.

Hierop besloot de universiteit te onderzoeken hoe het kon gebeuren dat flinke sommen subsidiegeld en mogelijk collegegeld van studenten naar de stichting werd doorgesluisd. Uit het onderzoek blijkt nu dat 1,2 miljoen euro is verdwenen. Een van de medewerkers declareerde forse bedragen aan onkosten. Ook zorgde hij ervoor dat bedragen aan hem en aan andere medewerkers werden betaald. 

Vertrouwen geschaad

Er was geen enkel toezicht en controle op de betalingen. Uit het onderzoek blijkt verder dat er contracten werden aangegaan met partners van de stichting, waarbij briefpapier en stempels van de RUG werden gebruikt.

Volgens het faculteitsbestuur hebben de medewerkers met hun praktijken het vertrouwen in de universiteit op het spel gezet. Het bestuur zegt ‘alles in het werk te zullen stellen’ om dat vertrouwen weer terug te winnen. Studenten en het personeel worden dinsdag ingelicht over het onderzoek. Collegevoorzitter Jouke de Vries zegt ‘geschrokken’ te zijn van de ernst van de fraude.

De Vries: ‘Het vertrouwen van de studenten, de partneruniversiteiten en de Europese Commissie is door het handelen van de betrokkenen ernstig geschaad. We kunnen niet anders concluderen dan dat hierbij fors grenzen zijn overtreden.’ De universiteit heeft beslag laten leggen op de banktegoeden van de stichting. Ook is een civiele procedure begonnen tegen de stichting en een van de medewerkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden