Frauderende artsen of falende markt?

Of het fraude is, weet ik niet maar merkwaardig is het wel: op mijn laatste overzicht van Menzis stond een post van 861,12 euro die ik niet kon thuisbrengen....

Omdat ik tamelijk verbijsterd was over de hoogte van het bedrag heb ik een specificatie gevraagd van de rekening. Het gaat om de volgende bedragen: honorarium arts: 350 euro, kosten ziekenhuis 473.32 euro en verder nog wat kleinere bedragen voor zaken die niet aan de orde zijn geweest maar die schijnbaar wel gerekend mogen worden zoals anesthesiologie, oncologie, pathologie en radiologie.

Ik moet deze week weer voor dezelfde jaarlijkse ‘onderhoudsbeurt’ maar ik heb er nu al gewetenswroeging over.

Vleuten Dick Wories

DBC’s
Wat is er aan de hand? Tot 2005 was er het budgetstelsel: landelijke vastgestelde tarieven voor het ziekenhuis en een honorarium voor de medisch specialist. Afrekening ging per losse activiteit. Over de omvang van de productie werd met de zorgverzekeraars onderhandeld.

DBC’s
Vanaf 2005 veranderde er heel weinig aan de productieafspraken maar moesten er DBC’s (Diagnose Behandelings Combinatie) worden gedeclareerd; grofweg gezegd een gehele behandeling van een zorgtraject, inclusief honorarium van de specialist. Het totaal aan DBC’s moet overeenkomen met het afgesproken budget/productie. Hoe dat zou uitpakken, was onduidelijk en de vastgestelde bedragen per DBC zijn per ziekenhuis verschillend verhoogd om het budgetbedrag binnen te krijgen.

DBC’s
Echter deze ophoging is te fors geweest waardoor de zorgverzekeraars teveel hebben uitgekeerd in 2005 en dat moet in 2006 worden gecorrigeerd. Het gaat dus om een financieringsprobleem en niet over fraude (Voorpagina, 16 juni).

DBC’s
De ziekenhuizen en artsen zitten met smart te wachten op verbetering van de spelregels, maar dat wordt keer op keer uitgesteld.

DBC’s
Eindhoven Peter van Riel

DBC’s
Catharina Ziekenhuis

Aanbieding
Volgens de heer Scheepbouwer van KPN zou het een goede zaak zijn de ziekenzorg zodanig te regelen, dat alle zorginstellingen met elkaar gaan concurreren (Economie, 7 juni). Over een aantal jaar krijgen we dus folders in de brievenbus met de tekst: ‘Deze week bij ons in de aanbieding: staaroperatie: geen twaalfhonderd euro, maar slechts zeshonderd. Ziekenhuis B te A. Beter voor u.’

Aanbieding
Bolsward Hans van de Wouw

Vleeswondje
Afgelopen jaar moest bij mij twee keer een klein vleeswondje gehecht worden op de Eerste Hulp- post van het ziekenhuis. Voor iedere keer kreeg ik een rekening van ongeveer 600 euro. Klagen daarover leerde mij dat ze slechts een beperkt aantal Eerste Hulp- DBC’s hebben en ik dus ook meebetaalde aan veel zwaardere gevallen op de Eerste Hulp. Als minster Hoogervorst dus een verdere reductie van het aantal DBC’s voorstelt, lijkt mij dit geen oplossing.

Vleeswondje
Enschede Arno Stienen

Minder keuze
Meer keuzevrijheid voor de consument door meer marktwerking was toch een kern van het nieuwe zorgstelsel, minister Hoogervorst? Maar marktwerking heeft u niet in de hand, zo blijkt. Inmiddels, krap een paar maanden na invoering van het nieuwe zorgstelsel, is de grote fusiegolf van verzekeraars al op gang gekomen.

Minder keuze
Heet u dat niet voorzien? Immers, minder verzekeraars – er zijn straks naar verwacht nog vijf megaverzekeraars over – betekent minder keuze voor de consument.

Minder keuze
Haarlem Peter Koppen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden