Fraudebureau EU vindt een lunch soms al verdacht

Waar ligt de grens tussen corruptie en het onthalen van een waardevol contact? Dat beginnen Brusselse correspondenten zich af te vragen na de inval van de Belgische politie bij een Duitse journalist die een euroambtenaar zou hebben omgekocht om aan vertrouwelijke informatie over fraude bij het Europees Parlement te komen....

Hans-Martin Tillack van het Duitse Stern werd eind vorige week tien uur door de Belgische politie aan de tand gevoeld . Aanleiding daarvoor was een dossier van de anti-corruptieafdeling van de Europese Unie, Olaf.

Bij een inval in zijn kantoor nam de politie zeventien dozen documenten, mobiele telefoons, laptops en computers in beslag. Daaruit hoopt de politie te kunnen opmaken of Tillack een euroambtenaar, die nota bene bij Olaf werkt, heeft omgekocht.

Tillack, die onder meer naam maakte met artikelen over corruptie bij Eurostat , ontkent dat hij iemand heeft omgekocht. Volgens hem heeft Olaf de Belgische justitie op zijn spoor gezet omdat de dienst wil uitzoeken wie het 'lek' is bij Olaf .

Volgens een hoge Olaf-ambtenaar, Alberto Perducca, beschikte Olaf over voldoende bewijzen om een onderzoek te rechtvaardigen. Hij meent dat Olaf wel 'ernstige' gevallen van mogelijke corruptie móet onderzoeken .

Tillack suggereerde dat het Olaf er mogelijk ook om te doen is om papieren over eventuele andere schandalen bij de EU. Maar volgens Perducca is Olaf niet betrokken bij het onderzoek.

Wat correspondenten vooral verontrust is de ruime uitleg die Perducca gaf aan het begrip corruptie. Centraal daarbij staat of de ambtenaar een 'gunst' heeft aangenomen. Dat kan volgens hem ook een lunch of een dinertje zijn. 'Dan hebben we dan allemaal boter op ons hoofd', concludeerde een correspondent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden