Fraude vermoed bij legaliseren illegalen in België

Het legaliseren van tienduizenden illegalen in België is niet alleen uitgelopen op een bestuurlijke klucht. Justitiële autoriteiten in Brussel en Antwerpen blijken ook interesse te hebben voor de dossiers....

De belangstelling van de parketten raakt bekend op het moment dat het geloof in een soepele operatie - begin vorig jaar aangekondigd als een royaal en humaan gebaar om schoon schip te maken met het oude migratiebeleid - al volledig is verdampt.

Aanvankelijk zouden uiterlijk op 1 juli van dit jaar alle aanvragen moeten zijn afgehandeld. Maar de deadline is al verschoven naar eind oktober.

Van de 32 duizend dossiers, goed voor 52 duizend illegalen, is nu ruim de helft beoordeeld. In ruim 80 procent van de gevallen krijgt de aanvrager een verblijfsvergunning. Maar dat de zogeheten regularisatiecommissie en de bijbehorende kamers, die zich over twijfelgevallen buigen, in nog geen drie maanden tijd het resterende deel kunnen verwerken, lijkt onhaalbaar.

Veelbetekenend is dat de contracten van tijdelijke medewerkers alvast tot het eind van dit jaar zijn verlengd. Niet alleen de hoogte van de stapels dossiers stond een snelle verwerking in de weg. De commissie- en kamerleden - een niet al te homogeen gezelschap van magistraten, advocaten en vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties - wantrouwden elkaar. De een was te soepel, de ander weer te streng. Bruikbare criteria ontbraken. Tegelijkertijd rezen er vragen over de zorgvuldigheid.

Zo kreeg ook de Rwandese non zuster Gertrude vorig jaar aanvankelijk een verblijfsvergunning, terwijl ze in staat van beschuldiging was gesteld voor betrokkenheid bij de genocide op duizenden Tutsi's in 1994. Begin juni werd ze in Brussel veroordeeld, de vergunning was toen al weer ingetrokken.

Maar ook tussen de beoordelers en de verantwoordelijke minister, Antoine Duquesne van Binnenlandse Zaken, wil het maar niet boteren. De commissie verweet de bewindsman eerder veel te traag te zijn met tekenen, de bewindsman noemde vervolgens de commissie 'een speeltuin'.

Dat Duquesne met het vastleggen van een nieuwe deadline de commissie opnieuw onder druk zet, zint de medewerkers allerminst. In de krant De Morgen riep gisteren een van hen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Het dictaat van Duquesne om voortaan hooguit 20 procent van dossiers door te verwijzen naar de kamers, zou strijdig zijn met de afspraak alle dossiers afzonderlijk en grondig te behandelen.

Inmiddels groeien de aanwijzingen dat er is gesjoemeld met aanvragen. Begin dit jaar stelde de vice-voorzitter van de Vlaamse regularisatiecommissie de regering van mogelijke onregelmatigheden op de hoogte. Vertegenwoordigers van justitie in Antwerpen en Brussel spreken nu van 'fraudecircuits'. Speurders ontdekten in verschillende dossiers van bepaalde bevolkingsgroepen dezelfde vervalste doktersrecepten, huurcontracten of andere documenten waarmee de aanvrager ziekte of een langdurig verblijf in België wilde aantonen, criteria op basis waarvan erkenning wordt verleend. Onderzocht wordt of malafide netwerken de aanvragen regisseerden. Mogelijk hebben mensenhandelaren illegalen speciaal voor de regularisatie-procedure naar België gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden