Fraude onder rijksambtenaren verdubbeld

Het aantal ambtenaren bij ministeries dat zich schuldig heeft gemaakt aan fraude of corruptie is in 2005 meer dan verdubbeld vergeleken met een jaar eerder. ..

ANP

Dat staat in het Sociaal Jaarverslag Rijk 2005 dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken) half mei naar de Tweede Kamer stuurt. RTL Nieuws bracht de cijfers maandag al naar buiten. Tegen 34 ambtenaren werd aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, nog eens 34 gingen de laan uit.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat spant de kroon met 42 ambtenaren die de ambtelijke regels aan hun laars lapten. Drie van hen waren te loslippig. Met ruim 12.000 ambtenaren is Verkeer en Waterstaat een van de grootste ministeries. Bij de Belastingsdienst, onderdeel van Financiën, gingen veertig medewerkers over de schreef, vijf van hen lieten zich omkopen. Alleen bij het kleine ministerie van Algemene Zaken en bij Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werden in 2005 geen ambtenaren betrapt die het niet zo nauw namen met hun integriteit.

Binnenlandse Zaken laat weten dat de toename is toe te schrijven aan een grotere aandacht voor integriteit onder ambtenaren en een betere registratie. Daardoor melden de ministeries nu gevallen die eerder onder de pet bleven. Verder laat het ministerie weten dat de cijfers nog niets zeggen over de ernst van de overtredingen. Deze kunnen uiteenlopen van het aannemen van steekpenningen of fraude tot telefoneren of het gebruik van internet op kosten van de baas.

De cijfers van Binnenlandse Zaken zijn gebaseerd op een enquête onder alle ministeries. Volgens het ministerie zijn de cijfers niet volledig en moet de registratie nog verbeterd worden.

De cijfers betreffen de ambtenaren van twaalf ministeries inclusief de Belastingdienst waar in totaal 114.884 mensen werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden