Fraude met nep-cursussen voor Spaanse werklozen

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar grootschalige fraude met bijscholingscursussen voor werkloze Spanjaarden. Die zouden met Europese fondsen zijn gesubsidieerd.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - De politie vermoedt dat er in de zuidelijke regio Andalusië voor 20- tot 40 miljoen euro is gefraudeerd met nepcursussen, maar voor het onderzoek zijn gegevens opgevraagd voor zelfs 1,5 miljard euro aan verstrekte cursusgelden. In Madrid worden eveneens tientallen miljoenen aan subsidies voor nooit gegeven cursussen onderzocht.

De kwestie van de spookcursussen heeft politieke opschudding veroorzaakt tegen de achtergrond van de campagnes voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Links en rechts beschuldigen elkaar ervan de subsidiefraude voor hun eigen gewin in de verkiezingen in te zetten.

Andalusië behoort met 36 procent werkloosheid tot de tien zwaarst getroffen regio's van de Europese crisis. Er is tussen 2007 en 2013 voor bijna drie miljard euro geïnvesteerd in herscholingscursussen. De uitvoering van de cursussen was daarbij in handen van het regiobestuur dat al sinds jaar en dag in handen is van de socialisten, die in het nationaal parlement juist in de oppositie zitten.

Het socialistische regiobestuur liet kwaad weten dat zij achter het uitlekken van het politieonderzoek de hand vermoedt van de conservatieve regering-Rajoy. Deze zou hiermee de aandacht willen afleiden van het justitiële onderzoek naar zwart geld in de partijkas van de conservatieve Partido Popular. Een dergelijke dubbele boekhouding is door premier Mariano Rajoy bij hoog en bij laag ontkend, maar het onderzoek zorgt voor een aanhoudende stroom aan nieuwtjes die eerder in tegengestelde richting wijzen.

Volgens de verantwoordelijke regiobestuurders in Andalusië is er helemaal geen sprake van de grootschalige fraude waarmee het ministerie van Binnenlandse Zaken schermt. Slechts in een aantal gevallen zou er volgens de socialisten sprake zijn geweest van geknoei.

'Het is alsof al het meel uit Andalusië ineens bedorven is, omdat er één bakkerij de voedselinspectie op bezoek heeft gehad' , aldus de verantwoordelijke bewindspersoon. De conservatieve partij in Andalusië spreekt echter van een ernstige zaak die de naam van de regio door het slijk haalt en bovendien de medefinanciering door de EU in gevaar brengt.

Tegelijk met het schandaal in het zuiden werd een soortgelijke fraude ontdekt in de door de conservatieven geregeerde regio Madrid. Drie mannen zijn gearresteerd die ervan worden verdacht jarenlang nepbijscholingscursussen te hebben georganiseerd via de Kamer van Koophandel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden