Fraude met bankpas opbouwwerk

De secretaris-penningmeester van de onlangs opgerichte Stichting Samenlevingsopbouw Amsterdam Zuidoost wordt verdacht van verduistering van 27 duizend euro aan subsidiegelden....

Omdat K. actief was in de buurt en in diverse etnische organisaties, benoemde de stadsdeelraad Zuidoost haar in het bestuur van de stichting voor samenlevingsopbouw in Amsterdam-Zuidoost, die in juni werd opgericht. De vrouw kwam tien jaar geleden uit Centraal-Afrika naar Nederland. Haar gebrekkige kennis van de Nederlandse taal bleek geen bezwaar voor de functie van secretaris.

Het vijf personen tellend bestuur raakte al snel verzeild in een vrijwel onmogelijk te ontrafelen conflict. Het begon op de eerste vergadering met ruzie over de vergaderplaats en uiteindelijk werden eigenmachtig optreden en rassendiscriminatie de thema’s. Vanwege de uitzichtloosheid van het conflict vroeg het stadsdeelbestuur eind augustus de bestuurders hun functie neer te leggen.

De bestuurders werd verzocht geen gebruik meer te maken van hun bevoegdheid om voor de samenlevingsopbouw geld op te nemen. Het stadsdeel kan dat evenwel niet afdwingen. Evenmin is het stadsdeel gerechtigd de rekeningen met subsidiegelden te blokkeren. Het gebruik van de bankpas was volgens de statuten van de stichting niet gelimiteerd.

Drie bestuurders van Surinaamse komaf stapten op. Samen met autochtone voorzitter Pieter Minderhout bleef Yannick K. aan. Naast de functie van secretaris nam ze ook de taken van penningmeester op zich.

De verduistering kwam vorige week aan het licht toen de kasopnamen van in totaal 27.duizend euro werden ontdekt. Op de lopende rekening stond toen nog ruim twee ton.

Wethouder Pieter Litjens (VVD) zegt veel moeite te hebben gedaan met K. in contact te komen. Toen dat eindelijk lukte, zei de secretaris-penningmeester geen tijd voor hem te hebben. Daarop deed het stadsdeel aangifte.

Bij de stichting voor samenlevingsopbouw zou binnen afzienbare tijd een bedrag van 900 duizend euro omgaan. Naar de bankrekeningen van de nieuwe stichting was dat subsidiebedrag nog niet volledig overgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden