Fraude europarlementariërs ontdekt

Vertrouwelijk rapport gelekt...

BRUSSEL OLAF, het anti-fraudebureau van de Europese Unie, gaat een onderzoek instellen naar mogelijk geknoei met vergoedingen die de europarlementariërs krijgen voor hun staf. Volgens parlementariërs blijkt uit een intern accountantsonderzoek van het europarlement dat er van alles mis is met de besteding van dat geld.

De inhoud van het rapport is vertrouwelijk. Alleen europarlementariërs mogen in een speciale kamer in het parlement het rapport bekijken, maar ze mogen geen aantekeningen maken of een telefoon of opnameapparaat meenemen.

Volgens de Britse liberaal-democraat Chris Davies, die inzage heeft gehad in het rapport, zijn de conclusies van de onafhankelijke accountant zo ernstig dat er mogelijk strafrechtelijke stappen zullen volgen tegen sommige europarlementariërs.

Woordvoerster Jory van den Broeke van het Europees Parlement erkent dat de conclusie van het rapport is dat de procedures voor de betaling van assistenten ‘zo ingewikkeld is dat er eigenlijk geen controle op mogelijk is’. Maar volgens haar bevat het geen directe aanwijzingen voor fraude. Ze wijst erop dat het rapport geen namen bevat. ‘Het was een steekproef met als doel de administratieve procedures eens onder de loep te nemen.’

In totaal werden de stafkosten van 167 van de 785 parlementariërs bekeken. Per maand mogen europarlementariërs ruim 15 duizend euro uitgeven aan hun staf. Volgens Davies bleek uit het onderzoek dat er allerlei schimmige constructies werden gebruikt. Sommige afgevaardigden blijken familieleden in dienst te hebben, terwijl bij andere parlementariërs het geld naar de partij ging.

Onlangs moest de Socialistische Partij ruim 300 duizend euro terugstorten aan het parlement, nadat gebleken was dat lang niet al het geld dat de twee europarlementariërs voor de SP hadden gekregen ook daadwerkelijk aan hun personeel hadden uitgegeven.

Volgens Davies rommelen vooral de Italiaanse afgevaardigden – toch al de best betaalde leden van het europarlement – met de onkostenvergoedingen voor hun staf.

Europarlementariër en voormalig klokkenluider Paul van Buiten heeft het rapport ook gelezen, maar durft niets over de conclusies te zeggen. ‘Er is sprake van een heksenjacht op de mensen die uit het rapport hebben gelekt. Ik heb net per e-mail een waarschuwing van de secretaris-generaal van het europarlement gekregen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden