Fraude bij particuliere zorgverleners leidt tot keurmerkvoorstel

De Rotterdamse wethouder S. van der Tak wil dat er een soort keurmerk komt voor particuliere zorgverleners in de thuiszorg....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Hij zei dit donderdag naar aanleiding van een rapport van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Rotterdam (RIF) over deze bedrijfstak, dat gisteren werd gepresenteerd. Volgens het RIF wordt in de particuliere zorgsector op grote schaal gefraudeerd met uitkeringen en inkomstenbelasting.

Van de zeventig onderzochte verpleegkundigen, zieken- en kraamverzorgers met een uitkering of bijstand in de regio Rotterdam bleken er 51 te hebben gesjoemeld. Het RIF komt in het onderzoek tot een totaal fraudebedrag van bijna 700 duizend gulden.

Andere onderzochte zorgwerkers bleken geen belasting te hebben betaald of met het inkomen te hebben gemalverseerd. Hiermee waren ook honderdduizenden guldens gemoeid.

Volgens wethouder Van der Tak zijn de problemen te wijten aan de 'wildgroei' die op dit gebied is ontstaan sinds er in de thuiszorg steeds meer marktwerking heerst. Veel ouderen en hulpbehoevenden kunnen daardoor zelf vaststellen welke hulp ze willen inhuren en met welke organisatie ze in zee willen gaan. Veel particuliere 'bemiddelingsbureaus' springen hierop in. Zij leggen contacten tussen de zorgverleners en zorgvragers.

'Hier zitten echter nogal wat zwarte bureaus tussen', aldus Van der Tak. Over de resultaten van het RIF-onderzoek heeft hij inmiddels contact gehad met het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag.

De wethouder heeft met het departement gesproken over de invoering van een rijkslicentie voor zorgverlening. 'Die verstrek je aan bonafide bureaus en verpleegkundigen. Daarmee bestrijd je de fraude en scheid je het kaf van het koren', aldus Van der Tak.

Het Rotterdamse RIF neemt regelmatig een sector op de korrel. Eerder werden in Rotterdam de taxibranche, het stukgoed en de markten doorgelicht. In alle drie de gevallen werden vele gevallen van fraude en oplichting ontdekt. In heel Nederland zijn vijf van deze regionale fraudeteams actief. Na de zomer komen er nog drie bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden