Fraude bij de Rijksuniversiteit Groningen decennia schering en inslag

De fraude rond de technische dienst van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) woekerde al decennia. Het hoofd van de afdeling Technisch Beheer, Hans G., onderhield jarenlang een malafide netwerk dat bestond bij de gratie van vriendendiensten, schijnconstructies en valse facturen.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG).Beeld anp

Omdat RUG-medewerkers en klusbedrijven meeprofiteerden kon G. zijn gang gaan. Dat blijkt uit een reconstructie van Dagblad van het Noorden en de Groningse Universiteitskrant. Zij baseren zich op tientallen gesprekken met - anonieme - (oud)-medewerkers van de universiteit en betrokken ondernemers.

Privégunsten

Hans G., 33 jaar in dienst van de RUG, was hoofd van Technisch Beheer, de afdeling die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gebouwen van de universiteit. Hij vroeg installatiebedrijven in ruil voor onderhoudsopdrachten om privégunsten - op kosten van de universiteit.

G. liet zijn huis opknappen en plaatste zijn zoon en schoondochter via een schijnconstructie op de loonlijst van een bevriend klusbedrijf. De kosten werden doorberekend aan de universiteit. Ook liet hij zijn werkgever betalen voor de huur van goederen die eigendom waren van de universiteit zelf. De rode loper bijvoorbeeld, waarover koning Willem Alexander liep tijdens zijn bezoek aan Groningen in 2014.

Bedrijven die niet wilden meewerken, konden fluiten naar nieuwe opdrachten. 'Het is een structuur die al decennia lang bestaat aan de RUG. Het is allemaal vriendjespolitiek. De ene hand wast de ander, en als je niet meedoet is er geen werk meer voor je', aldus een monteur die ruim veertig jaar voor de universiteit heeft gewerkt.

Badkamer

Ten minste acht medewerkers van de universiteit zouden hebben geprofiteerd van de fraude. Ze lieten bijvoorbeeld hun badkamer verbouwen op kosten ven de universiteit en werden in de watten gelegd tijdens een trip naar Rome. De RUG is door de zwendel zwaar gedupeerd.

In januari werd G. met zeven andere verdachten gearresteerd. De fraude kwam aan het licht na het faillissement van een installatiebedrijf dat veel werk verrichtte voor de universiteit. De FIOD ontdekte onregelmatigheden in de boekhouding van de firma.

G. verschijnt vandaag in een pro-forma zitting voor de rechter. Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Naast G. zijn ook drie andere RUG-medewerkers zop non-actief gesteld. Met twee zzp'ers en drie installatiebedrijven zijn de contacten verbroken.

Intern onderzoek

De FIOD onderzoekt momenteel de omvang van de fraude. De RUG heeft Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld voor een intern onderzoek naar de gang van zaken binnen de afdeling Technisch Beheer.

Hoe groot de financiële schade voor de universiteit is, is nog onduidelijk. De RUG houdt het voorlopig op 'tonnen'. In afwachting van de lopende onderzoeken wil de universiteit nog niet reageren.

Lees ook

Mede door het leenstelsel daalt in Groningen het aantal Nederlandse eerstejaars. De RUG zoekt die steeds vaker over de grens. 'Ik wilde graag naar de VS, maar dat is onbetaalbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden