Frattini: visumplicht tegen prostituees bij WK

Europees commissaris Frattini (Justitie) wil tijdelijke visumplicht invoeren voor landen die berucht staan om mensensmokkel. Hij wil zo een toestroom van prostituees tijdens het WK voetbal in Duitsland helpen voorkomen....

ANP

Frattini zei dit woensdag tijdens een bijeenkomst in het Europees parlement in Brussel. De Europees commissaris gaat zijn idee in april voorstellen aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-landen.

Frattini doelde op landen buiten de EU waarvan de inwoners nu vrij toegang hebben tot de EU, maar noemde geen landen met naam. Hij betitelde zijn voorstel een proef. ‘Erg zinvol om zo onze capaciteit voor grenscontrole te testen’, zei de Italiaanse politicus Franco Frattini.

Tegelijk vraagt Frattini de landen aan de EU-grenzen om visa beter te controleren. De grensposten moeten niet alleen de echtheid van een visum bekijken maar ook de reden van de binnenkomst.

De Europees commissaris wil ook een gratis telefoonnummer openen in de hele Europese Unie waar bedreigde vrouwen terecht kunnen. Tevens wil hij laten bestuderen of landen waar prostitutie legaal is meer of minder mensensmokkel kennen dan landen waar het verboden is.

Andere Europese commissarissen steunen deze voorstellen. ‘Ik kan me niet voorstellen dat iemand vrijwillig kiest prostituee te worden’, zei Europees commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) tijdens de bijeenkomst. Voorzitter Margot Wallström van de Europese Commissie noemde voorbeelden van vrouwen die gedwongen werden de hoer te spelen. ‘Dat vrouwen worden gelokt naar een ander land en daar de prostitutie in moeten, is niet de bedoeling van de Europese vrije markt’, zei Wallström.

Tijdens het WK wordt een flinke toestroom van prostituees naar Duitsland verwacht. Dinsdag riep topman René van der Linden van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa landen al op alle nodige maatregelen te treffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden