Fraters vergrepen zich aan zwakbegaafden

Kinderen met een licht verstandelijke beperking die begin jaren zestig en zeventig op het instituut De La Salle in Boxtel zaten, zijn in die tijd slachtoffer geworden van seksueel misbruik door leden van de congregatie van de Fraters van Tilburg.

Dat hebben drie oud-groepsleiders van het behandelinstituut onafhankelijk van elkaar verklaard aan de Wereldomroep en NRC Handelsblad.

Groepsleiders

Volgens de redacties is het de eerste keer dat niet slachtoffers van seksueel misbruik zelf met verhalen over misbruik binnen rooms-katholieke instellingen naar buiten komen.

De drie oud-groepsleiders die de broeders van misbruik beschuldigen, waren de eerste leken die de fraters hielpen bij het onderwijs aan zwakbegaafde kinderen.

Curaçao

Ook in het buitenland worden fraters beschuldigd van seksueel misbruik Een oud-leerling van een internaat van de Fraters van Tilburg in Soto, op Curaçao, beschuldigt twee broeders van die congregatie van seksueel misbruik. Hij uittte zijn beschuldigingen voor de Wereldomroep.

Het is niet de eerste keer dat de congregatie in opspraak komt. Eerder zeiden zeven oud-leerlingen van blindeninstituut Sint Henricus in het Brabantse Grave structureel te zijn misbruikt en mishandeld door negen fraters.

Ingezonden brief

Begin april schreef algemeen overste frater Broer Huitema in een ingezonden brief in de GPD-bladen dat de congregatie soms maatregelen heeft genomen tegen broeders die kinderen hebben misbruikt.

Sommigen zijn naar het buitenland gestuurd, anderen moesten hun onderwijsbevoegdheid in het openbaar inleveren en ook zijn fraters vanuit hun functie als onderwijzer of opvoeder naar een administratieve taak overgeplaatst. Dat was toen beleid, aangezien de bestuurders in die tijd wel wisten dat seksueel misbruik voorkwam.

‘Het spijt me verschrikkelijk wat de slachtoffers is overkomen. Het is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis’, schreef Huitema in de ingezonden brief.

Een katholieke kerk (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden