Franstalige partijen sluiten Vlaams-nationalisten uit

In aanloop naar de Belgische verkiezingen hebben de Franstalige liberalen dinsdag voor een onverwachte wending gezorgd. Ze spraken hun veto uit over samenwerking met de Vlaams-nationalistische partij N-VA. De N-VA, die in de peilingen aan de leiding gaat, heeft nu geen enkele Franstalige bondgenoot meer. De Belgische regeringsvorming dreigt daardoor opnieuw erg moeilijk te worden.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - De Mouvement Réformateur (MR), zoals de liberalen in Franstalig België heten, coördineerde zijn boodschap aan beide kanten van de taalgrens. 'Wij hebben geen vertrouwen in de N-VA, nul komma nul', zei partijvoorzitter Charles Michel in de krant De Standaard. 'We kunnen geen partij in de coalitie opnemen die een destructief project heeft', klonk het bij vicepremier Didier Reynders in Le Soir.

Het is de eerste keer dat de MR, die op sociaal-economisch vlak op dezelfde lijn zit als de N-VA, zich zo duidelijk tegen de Vlaams-nationalisten uitspreekt. Tot nog toe liet de ambitieuze Reynders, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, altijd een opening. Velen dachten dat hij in een economisch rechtse regering met de N-VA zou stappen in ruil voor het premierschap.

De zeer gepolariseerde verkiezingscampagne zet de MR er nu toe aan afstand te nemen van de N-VA. In Franstalig België levert een anti-N-VA-discours nu eenmaal meer op. De Parti Socialiste (PS) van premier Elio Di Rupo profileerde zich steeds meer als enige garantie tegen de N-VA, omdat de liberalen met de partij zouden 'aanpappen'. Aan die insinuaties maakt de MR nu een einde.

In een reactie sprak N-VA-voorzitter Bart De Wever van 'een soort cordon' van de Franstalige partijen. 'Ik denk dat de Vlaming de indruk moet krijgen: uw meerderheid doet er niet toe', zei hij. 'De Franstalige partijen hebben nu al beslist: u mag op uw kop gaan staan, u mag stemmen wat u wilt, wij doen gewoon lekker verder.'

In werkelijkheid komt de manoeuvre van de MR de N-VA niet slecht uit. Zelfs als grootste partij van België kan ze zich als underdog blijven voorstellen. 'De Franstalige strategie wordt dankbaar aangenomen door Bart De Wever', aldus politicoloog Dave Sinardet. 'Ze zitten weer in de rol van de partij die wordt aangevallen. Dat is de rol die de partij graag speelt en die ook kiezers oplevert.'

Het Franstalige 'non' tegenover de N-VA dreigt de regeringsvorming weer erg complex te maken. Volgens de peilingen is de kans groot dat de N-VA incontournable wordt, een Belgische uitdrukking waarmee wordt bedoeld dat men niet om de partij heen zal kunnen. Een herhaling van de 541 dagen durende regeringscrisis in 2010 is dan ook niet uitgesloten.

Sinardet neemt de uitspraken van de MR daarom met een korrel zout. 'Het is makkelijk zoiets te zeggen tijdens de campagne, maar als N-VA de grote overwinnaar wordt en als de andere Vlaamse partijen niet zonder meerderheid willen regeren, zal er iemand moeten toegeven. De MR-politici kunnen dan zeggen dat het niet aan hen lag.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden