Fransman zwemt klagend oceaan over

Als het op het heroïsch oversteken van oceanen aankomt, gaat de Fransen geen zee te hoog. In de media worden oorlogen en landspolitiek regelmatig naar het tweede plan verdreven door uitvoerige reportages over eervolle tweede plaatsen of schipbreuken van Franse solozeilers....

SJOERD VENEMA

Gérard Abboville, die de Atlantische Oceaan in een roeiboot overstak, werd als vaderlandse held binnengehaald en bouwde vervolgens een solide politieke carrière op zijn avontuur. Inmiddels blijkt er nog een overtreffende trap te bestaan in zeegekte.

Op 16 december vorig jaar liet de 42-jarige Guy Delage zich bij de Kaapverdische Eilanden in het water glijden om zwemmend de Antillen aan de overkant van de Atlantische Oceaan te bereiken. Na bijna drie weken snorkelen heeft Delage er ongeveer eenderde deel opzitten van het vierduizend kilometer lange traject.

Delage, die zichzelf een gek en een vagebond noemt, is acht jaar bezig geweest met de voorbereiding van de langste zwemtocht in de wereldgeschiedenis. Diverse bedrijven steunen hem. Er zijn speciale zwemvliezen met een hoger rendement ontwikkeld, en er is een duikbril met een brede gezichtshoek geconstrueerd om haaien zo min mogelijk over het hoofd te zien. Voor de ongeveer drie maanden durende tocht heeft de eenzame zwemmer een uitgewogen levensmiddelenpakket meegekregen.

In totaal zwemt Delage ongeveer tien uur per dag, afgewisseld met korte pauzes om de twee uur. Bij zonsondergang klimt hij wegens het grotere gevaar van haaien aan boord van zijn vlot voor de nodige nachtrust. Tijdens het zwemmen volgt het door zonne- en windenergie aangedreven vaartuigje Delage onafhankelijk op de voet.

De eerste dagen van de overtocht is er weinig van zwemmen gekomen. Grijsgroen van zeeziekte lag Delage haast een week op zijn schommelende vlot. Inmiddels is de dagelijkse zwemroutine alsnog op gang gekomen. Maar de stemming van de eenzame avonturier is er niet beter op geworden, bleek uit het laatste radiocontact afgelopen dinsdag.

'De werkelijkheid komt niet echt overeen met wat ik er van tevoren over had gedroomd', aldus Delage voor de radiozender France Info. De zwemmer beklaagde zich over de groeiende verveling en het slechte zicht in het door plankton troebele zeewater. Daarnaast zei hij op het wiebelende vlot nauwelijks te kunnen slapen. 'Het is haast een opluchting als ik 's ochtends te water ga.'

Op de sportieve kant van de zwemprestatie is in Frankrijk reeds de nodige kritiek geuit. De topzwemmer Stefan Caron, die in Barcelona Olympisch brons haalde, zei vorige week dat er eerder sprake was van 'baden' dan van 'zwemmen'. Volgens Caron wordt Delage voor het grootste deel van zijn tocht dobberend op zijn vlot door de zeestroming overgebracht.

Sjoerd Venema

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden