Fransman straks met 62 jaar met pensioen

Parijs Na een lange periode van besluitvorming is het hoge woord er uit: Frankrijk gaat de pensioengerechtigde leeftijd geleidelijk verhogen naar 62 jaar in 2018....

Lange tijd werd een leeftijd van 63 jaar voorgespiegeld, te bereiken in 2020. Dat het uiteindelijk een jaar minder is geworden, hoort bij het tactische spel tussen bonden, werkgevers en regering, die het hele voorjaar hebben overlegd over de aanpassing van het pensioenstelsel.

Ook de datum van bekendmaking verraadt een grote zorgvuldigheid: het WK voetbal is in volle gang, Frankrijk speelt vanavond en de vakanties staan voor de deur. Vanaf 2 juli zijn de schoolkinderen twee maanden vrij en hebben de ouders andere zaken om aan te denken dan hun pensioen.

De bonden hebben nog één kans om te protesteren. Donderdag 24 juni moet een nationale dag van verzet worden. Als de opkomst dan net zo klein is als op 27 mei, weet de regering dat het pleit is beslecht.

Wat niet wil zeggen dat iedereen het eens is met deze maatregel. De socialisten (PS) kwamen een paar weken geleden met een eigen voorstel om het gat in de pensioenvoorzieningen te dichten. Ze willen een pensioen à la carte, en hogere belastingen op banken en kapitaal.

Het voornaamste verwijt van de socialisten is dat de pensioenhervorming ‘onrechtvaardig’ en ‘onverantwoordelijk’ is. Het verhogen van de pensioenleeftijd wordt vaak verdedigd met een verwijzing naar de langere levensverwachting en verbeterde gezondheid. Die geldt vooral de hogeropgeleiden. Lagergeschoolden, die doorgaans jonger beginnen met werken, zouden volgens de socialisten een andere behandeling moeten krijgen. Ook vrouwen met een gebroken loopbaan zouden slechter af zijn met de nieuwe maatregelen.

Voor president Sarkozy is de pensioenherziening een logische stap. Hij begon zijn regeerperiode in 2008 met het aanpakken van de régimes spéciaux, de bijzondere voorzieningen voor sommige groepen ambtenaren, zoals werknemers in het openbaar vervoer of de mijnen. Het nieuwe pensioenstelsel is een volgende stap om de verschillen tussen overheidsdienst en privésector te verkleinen.

Frankrijk moet vaart maken met het aanpassen van het pensioenstelsel. Bij ongewijzigd beleid gaapt in 2020 een gat van 45 miljard euro in de pensioenpot, tien jaar later is dat opgelopen tot 70 miljard. Op 19 juli buigt een commissie van het parlement zich over het voorstel. Pas na de zomer wordt het in het parlement behandeld.

CGT en CFDT, de twee grootste vakbonden, slaan de handen ineen in hun verzet. ‘Veel commentatoren willen ons doen geloven dat sinds vandaag de koers gelopen is. In werkelijkheid begint het nu pas.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden